РИМ - МИЛИЦА ОСТОЈИЋ

Може се дисати! Ово је општа процена дуго очекиване дозволе о кретању становништва на читавој територији Апенинског полуострва, јер је било великих дискусија да ли се то може односити и на северне регионе где је санитарна ситуација још осетљива, али мука грађана почиње са неопходношћу детаљног ишчитавања упутстава које мере је увео сваки појединачни регион за оне који пристижу.


У неке регионе ће се моћи само са испуњеним обрасцем који се скида са интернета где ће свако ко намерава да уђе у тај регион дати податке које ће потписати и тако гарантовати какво му је здравствено стање, где ће одсести, значи потпуна локализација особе, у неким другим регионима биће на железничким станицама, на аеродромима мерена телесна температура, ко има 37,5 неће моћи у воз, авион, брод и било које друго превозно средство где се може идентификовати путник, понегде ће бити рађен по систему узорака тампон тест.


Од данас су отворене границе Италије са земљама ЕУ и зоне Шенген, подразумевајући и Швајцарку, Енглеску, Северну Ирску, Андору, Монако, Републику Сан Марино и Ватикан, сви без обавезе карантина.


Све претходне мере усвојене на почетку епидемије корона вируса прописане за понашање у затвореном и на отвореном простору, којих су се грађани придржавали остају на снази: ношење маски, дистанца, хигијенске мере.


Објављена је и нова фаза отварања за 15. јуни, то су биоскопи, позоришта, концерти, у затвореним просторима максимум 200 особа, на отвореном до 1.000, и увек са маскам на лицу, као и гледаоцима тако и глумцима и извођачима разних врста спектакла, биће мерена температура, карте ће се продавати путем интернета, а у салама ће бита забрањена продаја пића и грицкалица.


Тако Италија улази у нову фазу живота, након отварања плажа које су донеле велики покрет унутар региона, а стручњаци су са доста обазривости и са апелом на одговорност грађана, сагласни у томе да ће се резултат оволиког покретања становништа видети свакако за две седмице.