Нето губитак Луфтханзе 2,1 милијарду евра у првом кварталу

Танјуг

04. 06. 2020. у 00:40

Нето губитак Луфтханзе 2,1 милијарду евра у првом кварталу

Фото: Епа Армандо Бабани

Немачка авио-компанија Луфтханза исказала је нето губитак у првом тромесечју у износу од 2,1 милијарде евра (2,35 милијарди долара) због смањења вредности активе, услед пандемије корона вируса која је погодила сектор путовања
Немачка авио-компанија Луфтханза исказала је нето губитак у првом тромесечју у износу од 2,1 милијарде евра (2,35 милијарди долара) због смањења вредности активе, услед пандемије корона вируса која је погодила сектор путовања.

У истом периоду прошле године, Луфтханза је забележила нето губитак од 342 милиона евра, преноси Ројтерс.На овогодишњи негативан резултат у првом кварталу утицао је отпис 266 милиона евра вредности флоте, смањење књиговодствене вредности Луфтханзиног предузећа за кетеринг “ЛСГ Северна Америка” за 100 милиона евра, као И оптис вредности њене подружнице Јуровингс за 57 милиона, саопштила је данас немачцка компанија.


Луфтханза, која је приземљила готово све своје авионе у шпицу пандемије корона вируса, у априлу је прво известила да губитак пре камате и пореза у прва три месеца 2020. године износу 1,2 милијарде евра.

Надзорни одбор компаније је у понедељак препоручио акционарима да прихвате пакет државне помоћи од 9,0 милијарди евра, који је Европска комисија условила тиме да Луфтханза уступи ривалима неке своје слотове на аеродромима.

С тим пакетом помоћи, немачка влада ће преузети 20 одсто удела у авио-компанији, што би у случају покушаја преузимања могло да порасте на 25 процената плус једна акција, и добиће два места у Надзорном одбору.

Луфтханза ће морати да се у корист конкурената одрекне до 24 места за полетање и слетање на својим матицним аредостомима у Франкфурту и Минхену.

Аналитичари предвиђају да ће национални авио-превозник бити уклоњен из индексне корпе најликвиднијих акција Франкфурстке берзе, ДАКС, чији је Луфтханза члан од успостављања те корпе 1988. године.

Оператор франкфутског тржишта капитала, Дојче Берза, очекује да ће одлука о уклањању бити објављена већ данас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације