ДОК институти широм света журе да направе вакцину против вируса корона, руски научници покушавају и другим средствима да помогну људима оболелим од ковида 19. Стручњаци једног од водећих научних центара, Физичко-енергетског иститута у Обнинску у Калушкој области, тврде да су пронашли начин да дезинфекују плућа помоћу ултравиолетних зрака. Тај центар је, иначе, у склопу државне корпорације "Росатом".

- Тај пројект називамо "Светлећи гас" и мислимо да смо први на свету који су успели да ултравиолетним зрацима дезинфекујемо унутрашње органе човека - тврди директор овог института Андреј Говердовски. Он објашњава да су научници одабрали молекуле и компоненте гаса које су способне да остану активне кад их човек удахне. Оне онда излучују ултравиолетне зраке у плућа домаћина.

Што се тиче експеримената са вакцинама, у уторак је Министарство одбране Русије саопштило да је одабрано 50 војних лица међу, којима је и пет жена, која су добровољно пристала да се њима убризга нова вакцина против вируса корона. Војни експерти су заједно са Националним истраживачким центром епидемиологије и микробиологије "Н. Гамалеа" направили ову вакцину. Клиничка испитивања ће бити завршена до краја јула. Вакцина се, иначе, у тело убацује у облику капи које се убацују у нос.

Две главне руске православне цркве у Москви, Храм Христа Спаситеља и Богојављенски храм у Јелохову, у уторак су поново отвориле врата за вернике, у склопу даљег ублажавање мера ограничења. Остале цркве у Москви, које су затворене од 13. априла, требало би да се отворе у суботу. Православне цркве у многим регионима Русије већ су отворене одлуком локалних власти.