РИМ - СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“

ЈУЧЕРАШЊИ Дан Републике Италије је био другачији него икада у њеној историји. Наиме, док је председник Републике Серђо Матарела полагао венац на Олтар отаџбине у Риму, а потом отишао у место Кодоњо, у Ломбардији, одакле је кренула италијанска трагедија изазвана вирусом корона, у Риму на Тргу народа и на још 70 тргова широм земље одвијала се протестна манифестација партија десног центра под слоганом "Италија се не предаје".

Њихови представници су означили Дан Републике као дан "када су савезници десног центра дали глас народу, глас милионима људи које је Влада заборавила и изневерила".

И док је председник државе тражио "морално јединство" јер је "неприхватљиво поделити се у болу" због 33.475 преминулих, председница покрета "Италијанска браћа" Ђорђа Мелони дала је знак за манифестације на трговима, по идеји Матеа Салвинија. Њима двома се на позорници у центру Рима придружио и Антонио Тајани, подпредседник Форца Италије, партије Силвија Берлусконија.

Њихов скуп у Риму морао је да се задовољи са само 300 присутних због поштовања мера безбедности и дистанце. Али протест је најављен само као генерална проба једног другог, масовног, планираног за 4. јул.

На истом тргу су се окупиле присталице Покрета "Наранџасти прслуци", ултрадесничарске партије коју предводи бивши генерал Антонио Папалардо, од којих су се у последњем тренутку дистанцирале партије десног центра. Овај Покрет формиран је фебруара 2019. године, а залаже се за враћање суверенитета Италијанима, антиевропски је оријентисан, тражи поновно штампање лире, а посебно га карактерише негирање ковида 19, јер он "не постоји, то је једна измишљотина, јер желе да нас тероришу затварајући нас у кућу и да успоставе нови светски поредак".

ПРОТИВ ПО СВИМ ПИТАЊИМА

Опозиција десног центра се супротставља овој влади по свим питањима, од начина борбе против ковида 19 до економских мера које су, по њиховом мишљењу, недовољне да зауставе колапс земље. Верују да је новац који је наменила Влада за спасавање привреде лоше распоређен. Салвини и Мелони наглашавају да су нудили Влади предлоге за решење како реконструисати Италију, али су остали без одговора.