ХОЛИВУДСКИ глумац Џорџ Клуни позвао је америчку јавност да хитно реагује против "расне пандемије" у САД осврћући се на случај убијеног Афроамериканца Џорџа Флојда прошле недеље.

- Готово да нема сумње да је Џорџ Флојд убијен. Сви смо гледали како узима последњи дах у рукама четворице полицајаца - написао је глумац, а онда је подржао и похвалио “пркосну реакцију” милиона људи широм света, који учествују у демонстрацијама.

- Не знамо када ће протести престати. Надамо се да нико више неће бити убијен, али знамо да ће се се мало тога променити. Бес људи који је тренутно присутан на улицама само је подсетник на то колико смо мало као земља напредовали од првобитног греха званог робовласништво - каже Клуни, преноси Гардијан.

- Ово је наша пандемија. Она инфицира све нас, и за наредних 400 година нећемо пронаћи вакцину.

Клуни је потом поентирао позивом грађанима да свргну Доналда Трампа с власти на следећим председничким изборима.

- Потребни су нам политичари који своје грађане третирају једнако. Не требају нам лидери који потпирују мржњу и насиље. У овој земљи постоји само један начин за трајне промене: гласање - закључио је глумац.

Иначе, због убиства Џорџа Флојда, ненаоружаног тамнопутог мушкарца који је преминуо након што му је полицајац Дерек Човин приликом хапшења клечао на врату, отпочели су масовни протести по имену “Не могу да дишем” широм САД који су прерасли у масовне нереде и расне протесте.