Борел против повратка Русије у Г7: Не можемо постати Г8 док Русија НЕ ПРОМЕНИ СВОЈ КУРС!

Бета

уторак, 02. 06. 2020. у 16:16

Борел против повратка Русије у Г7: Не можемо постати Г8 док Русија НЕ ПРОМЕНИ СВОЈ КУРС!

Фото: Танјуг/ АП

Председник САД Доналд Трамп је 30. маја рекао да ће одложити самит Г7 за јесен и да ће позвати и Аустралију, Русију, Јужну Кореју и Индију

ШEФ европске дипломатије Жозеп Борел одбацио је предлог Беле куће да се Русија позове на овогодишњи самит Групе седам индустријски најразвијенијих земаља света (Г7), чији су домаћин САД.

- Г7 не може да постане Г8 док Русија не промени свој курс. То тренутно није случај - рекао је Борел новинарима у Бриселу, додајући да је "сарадња партнера који слично размишљају важнија него икад".

Председник САД Доналд Трамп је 30. маја рекао да ће одложити самит Г7 за јесен и да ће позвати и Аустралију, Русију, Јужну Кореју и Индију.

Г7 је постала "веома застарела", рекао је Трамп оценио да би требало да се трансформише у "Г10 или Г11 против Г1", реформисан клуб уједињен против Кине.

- Промена формата Г7 није искључиво право председавајућег - рекао је Борел, преноси бриселски портал Еурактив.

Чланице Г7 су САД, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија, Јапан и Канада. Русија је била део Г8 од 1997. године, али је суспендована 2014. године после припајања украјинског полуострва Крим. ЕУ није члан Г7, али председници Савета и Комисије присуствују самитима као гости.

Велика Британија и Канада су већ изразиле противљење идеји поновног укључивања Русије у ту Групу.

Портпарол британског премијера Бориса Џонсона изјавио је да је уобичајено да земља која председава Г7 позове друге лидере да учествују на самиту као гости.

- Међутим, Русија је суспендована из Г7 после анексије Крима и тек треба да видимо доказе промене понашања који би оправдали њено поновно укључење - рекао је портпарол.

Борел је крајем маја на заједничкој седници ЕУ и УН рекао да су "илегална руска анексија Крима и неиспуњавање обавеза из Минских споразума у великој мери пореметили односе ЕУ и Русије".

- Подршка националном суверенитету и територијалном интегритету ће остати кључни елементи односа ЕУ и источних партнера - рекао је Борел.


Коментари (1)

realist.

03.06.2020. 11:54

Kakvi idioti propali su a dalje nastoje da Rusiju izoliraju kakvi gmizavci od politicara, a znaju da bez Rusije otisli u nepovrat od koje povratka nema. Naj idiotska Politika Zapada Koji guraju Evropski narod u propast, desice se kao sada u Ameriku.