У Русији почиње тестирање вакцине против корона вируса НА ВОЈНИЦИМА

Новости Онлине

уторак, 02. 06. 2020. у 15:53

У Русији почиње тестирање вакцине против корона вируса НА ВОЈНИЦИМА

Фото Depositphotos

Планирано је да клиничка тестирања буду завршена до краја јула ове године

МИНИСТАРСТВО одбране Русије одабрало је добровољце из редова војске за клиничка тестирања руске вакцине против вируса корона, преноси телевизија „Звезда“.

Истиче се да ће у тестирању учествовати 50 војника, међу којима је и пет жена.

- У последњих месец дана код добровољаца нису дијагностиковане никакве болести. Учесници у клиничким тестирањима одабрани су из различитих јединица Оружаних снага из целе Русије - наводи се у саопштењу руског Министарства.

Планирано је да прва група добровољаца буде примљена у 48. Централни научно-истраживачки институт Министарства одбране Русије ,и то 3. јуна. Тамо ће војници проћи детаљан медицински преглед и припремиће се за експерименте.

- Клиничко тестирање вакцине против новог типа вируса корона одржаће се у бази 48. Централног научно-истраживачког института Министарства одбране Русије, где је раније проучавана и успешно тестирана безбедност, имуногеност и заштитна ефикасност генетски модификованих вакцина против хеморагичне грознице Еболе, блискоисточног респираторног синдрома и универзалне вакцине против грипа - наводи се у саопштењу.

Министар одбране Сергеј Шојгу саопштио је 26. маја да је 48. Централни научно-истраживачки институт снага радијационе, хемијске и биолошке заштите Министарства одбране Русије заједно са Националним истраживачким центром за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“ развио рекомбинантну вакцину против ковида 19. Он је рекао да ће стручњаци до 1. јуна завршити претклиничка тестирања експерименталног примерка вакцине.

Планирано је да клиничка тестирања буду завршена до краја јула ове године.

(Спутњик)