ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

КАФЕ је народна скупштина, говорио је Балзак. Ситуације попут оних када писац "Краља Ибија" Алфред Жари пуца у огледало иза шанка да би "разбио лед" између њега и лепе даме на барској столици, пиштољем који је касније купио Пикасо, писање сценарија Френсиса Форда Кополе или прославе политичара после изборних победа окупане шампањцем, немају, међутим, у Паризу ових дана изгледа да се понове. Вирус корона и даље држи кључ у брави око 14.000 престоничких барова, кафеа, бистроа и ресторана, култних места која чине душу Града светлости.

Власти су, тек, донекле попустиле, па ће од уторка гости моћи само у баште ресторана, тамо где их има. Попуштање мера против епидемије још није обухватило унутрашњост здања на чијим столњацима су исписани манифести радничких покрета и где су стварани уметничких правци.

Премијер Едуар Филип је представио другу фазу изласка из опште изолације, која важи од уторка до 22. јуна. Сви региони су у "зеленој" зони, осим Париза, прекоморске територије Мајот, и Гвајане, која има најдужу границу Француске с Бразилом и где је епидемија у пуном јеку. У овим "наранџастим" пределима биће ојачане рестрикције у односу на остатак. Међу њима је и разлика у раду ресторана и кафеа.

Док ће практично цела Француска моћи да отвори угоститељске објекте - наравно, под строгим санитарним условима - у Паризу власници ресторана ових дана узимају у руке метар и дигитрон, покушавајући да исцртају размаке међу столовима у уским баштама, али и да израчунају имају ли финансијског интереса да раде у таквим приликама. Многи од Града очекују да им прогледа кроз прсте и дозволи ширење по тротоарима.

СЛОБОДА ПРАВИЛО, ЗАБРАНЕ ИЗУЗЕТАК

У целој Француској се поново отварају паркови, а укинута је и забрана кретања до 100 километара од места становања. У школу, по добровољном принципу, крећу и ђаци од 5. до 8. разреда. Отварају се и базени, плаже, музеји, позоришта, док ће биоскопи радити тек од 22. јуна. Маске су у затвореним просторима и градском саобраћају обавезне. На осталим местима и даље неће моћи да се окупља више од 10 људи.