У Атланти влада огромна напетост!

Из центра престонице америчке државе Џорџије, недалеко од седишта недавно нападнуте америчке ТВ станице Си-Ен-Ен, овако за "Новости" стратешки консултант Алиса Савић, пореклом наша суграђанка, описује атмосферу у граду у коме се данима не смирују протести после смрти ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда, страдалог при бруталном полицијском привођењу. Усред пандемије ковида 19, којим је Америка погођена више од свих земаља света, саговорница оцењује да је Флојдова смрт била кап која је прелила чашу већ препуну гнева.

- Гувернер наше државе Брајан Кемп био је први који је извео Џорџију из карантина уведеног због ковида 19, упркос томе што нису испуњени услови које је прописала Бела кућа за отварање. То је већ створило велику напетост - описује нам ситуацију наша саговорница. - Најсиромашнији су најпогођенији ковидом 19, јер многи од њих раде послове који не могу да се обављају од куће. А међу њима је много Афроамериканаца. На високу стопу криминала која се у Атланти из године у годину погоршавала, то је само долило уље на ватру расних тензија.

- Са толико много напетости, смрт Џорџа Флојда била је варница која је запалила ватру поруком: "Ово мора да престане!" - објашњава саговорница.

У почетку су, каже, мирни маршеви ујединили све расе против полицијске бруталности, посебно против "обојених" људи. А онда су ескалирали у насилну побуну.

- Прекопута централе Си-Ен-Ена је Централ парк, познато место окупљања. То је исти парк где су одржаване олимпијске прославе 1996. године, али и где је одјекнула бомба током те олимпијаде. Овог пута, док је полиција покушавала да усмери демонстранте, маса се кретала према седишту Си-Ен-Ена. Оборили су знак Си-Ен-Ена, и разјарено почели да разбијају улаз, покушавајући да уђу. Полиција их је спречила. Но, тада је на многим другим местима у граду почело разбијање - описује Савићева.

Градоначелница Атланте Кејша Ленс Ботомс, љута због пљачки и уништавања имовине, била је у великој групи оних који су чистили град следећег јутра.

- Наредне вечери градоначелница је од 21 час увела полицијски час. Упркос томе, наставиле су се побуне и протести током ноћи, са уништавањем имовине у разним деловима града. Градоначелница и шеф полиције верују да су се људи придошли са стране мешали са демонстрантима, само да би ломили - прича саговорница.

Грађани Атланте, који су тек почели да излазе после ослобађања мера уведених због вируса корона, сада су поново заковани за куће.

- Велика окупљања лако могу да постану запаљива, а грађани не могу да се информишу о сваком месту где би могли да налете на гневне групе. Сигурније је остати у кући, посебно кад падне мрак - закључује саговорница.