После пожара отворен трг испред чувене катедрале у Паризу: Нотр Дам ближи објективу

Novosti Online/Г. ЧВОРОВИЋ

понедељак, 01. 06. 2020. у 11:51

После пожара отворен трг испред чувене катедрале у Паризу: Нотр Дам ближи објективу

Фото: Танјуг/АП

Председник Макрон је обећао да ће најфраквентнији еворопски споменик, с преко 12 милиона посетилаца годиšње, бити реконструисан за пет година
ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКАВИШЕ од годину дана после великог поžара, у недељу је у Паризу поново за публику отворен трг испред чувене Богородичине цркве у Паризу.


- Ово је ренесанса, срећни смо šто моžемо да се поново окупимо на овом симболичном месту. Нотр Дам је дуšа Париза – надахнуто је у недељу говорила градоначелница Париза Ан Идалго о реконструкцији познате цркве, али и о лаганом почетку обнављања нормалног žивота у француској престоници после вируса корона.


Уз њу су на инаугурацији платоа испред Богородичине цркве били париски надбискуп Миšел Опети и министар културе Франк Ристер.


Стравичан поžар захватио је 15. априла проšле године здање које се у том тренутку налазило у току обнове. Ватра је буктала читаву ноћ, а потпуно је изгорео кров катетдрале, док се густи црни дим, пред очима растуžених Париžана и туриста, уздизао над престоницом.


Трг пред црквом, чија је градња започета 1163. године а заврšена 1345, био је загађен оловом са изгорелог крова, а после опсеžног чиšћења, Регионална агенција за здравље коначно је дала зелено светло за његово поновно отварање. Знатиžељни Париžани и мали број туриста, који су се ових епидемијских дана затекли у француској престоници, коначно су дочекали да могу да се приблиžе цркви. Пљуšтали су снимци за успомену.


Циљ је да се црква за посетиоце отвори за Олимпијске игре 2024. године. Председник Макрон је обећао да ће најфраквентнији еворопски споменик, с преко 12 милиона посетилаца годиšње, бити реконструисан за пет година. Због вируса корона радови су били неко време обустављени, а настављени су 27. априла.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације