КИНА је већ месецима у жижи јавности због пандемије корона вируса за коју се верује да је потекла управо из ове земље, и то са пијаце у Вухану.

Међутим, тамошњи званичници сада верују да зараза није настала на пијаци на којој се продавало месо многих дивљих животиња.

- Прво смо мислили да је на пијаци настао вирус, али смо сада уверени да је и пијаца жртва - рекао је Гао Фу, директор Центра за контролу и превенцију болести, преноси Дејли мејл.

Подсетимо, чим су се појавили званични наводи о новој болести, пијаца је затворена и оивичена тракама попут места злочина. И даље постоји велики број теорија о томе са које животиње је корона вирус могао да се прошири на људе.

Сада Гао објашњава да вируси нису примећени у узорцима животиња већ да су једино пронађени у животној средини, укључујући и канализацију. Осим тога, додаје и да је вирус сигурно постојао и много раније.

Студијом је утврђено да је само 27 од првог 41 потврђеног случаја у Кини било "изложено" пијаци у Вухану, тачније, само 4 случаја у прве две недеље заразе у децембру, када је обелодањено да се појавила нова болест. Амерички биолози сматрају да је вирус на пијацу унео неко ко је већ био заражен.

За сада нема разлога да се сумња у тврдње Гао Фуа јер је не само водећи кинески епидемиолог већи члан највишег саветодавног државног тела када је реч о борби са корона вирусом.

Ипак, још ће морати да се обаве бројна истраживања не би ли се утврдило како је и када тачно настао нови корона вирус.

- Овај вирус се не понаша као претходни корона вируси - нагласио је.

Иако Кина, али и стручњаци из многих других земаља, негирају да је вирус настао у лабораторији, Гао истиче да је стекао јединствену способност да се адаптира на људе. Научници сматрају да је вирус еволуирао мутацијом током трансмисије међу људима, након преноса са животиња.

Нажалост, уместо да нам неке ствари буду јасније, број теорија о настанку и лечењу корона вируса се само увећавају сваким новим истраживањем, тако да ће проћи можда и године пре него што добијемо конкретне одговоре.

(Курир)