МИЛАНО: СПЕЦИЈАЛНО ЗА НОВОСТИ


ТРИ месеца смо у Италији дисциплиновано следили строге директиве "експерата" који су непрекидно понављали да морамо да се привикнемо на нови режим живота уколико не желимо да умремо, од вируса корона, у страшним мукама. Италијанске болнице биле су пред колапсом и чак је 165 лекара преминуло услед неадекватне заштите приликом лечења пацијената. За све то време Европа се правила као да се у земљи оснивачу Уније ништа не дешава. А онда се изненада пробудила и понудила врло сумњиви програм изласка из економске кризе проузроковане пандемијом.

Овако Италијани коментаришу однос бриселске бирократије и "братских земаља" ЕУ према драми кроз коју пролази ова земља.

Ако је Европска унија била нема за италијанске вапаје за помоћ, она је стигла из Кине и Русије које су у гротло заразе упутиле тимове искусних лекара, али и из мале Србије, која је послала шест авиона хуманитарне помоћи у медицинском материјалу. Овај хумани гест одмах је од овдашњих "европејаца" дочекан на нож и то као "јефтина популистичка пропаганда иза које се ко зна шта све још крије", како је написала "Република".

Италијански премијер Ђузепе Конте више није имао аргумената да обузда десничарску опозицију која је тражила његову оставку. А још мање да примири очајне грађане који су остали без посла, али и без новца, с обзиром на то да обећана државна новчана помоћ не стиже.

Најзад је влада Контеа прогласила почетак "фазе 2", односно попуштање мера строге самоизолације. У међувремену су на интернету освануле и биографије "експерата" који су месецима плашили "црном кугом", али и анализе правих научника, укључујући и два нобеловца, који одговорно тврде да је у питању само вешта политичка игра како би се народ баш орвеловски анестезирао и тако постао престрашен, послушан и покоран. Наравно, све оно што не одговара "званичној верзији" одмах је проглашено за лажне вести.

После неколико дана "слободе" званични државни терор је опет кренуо - огласио се милански градоначелник Ђузепе Сала који је запретио да ће "опет све затворити и нико неће моћи да мрдне из куће!".

Поготово што су грађани почели да се окупљају на улицама и да протестују, а многи од њих су бесно скидали и обавезне маске и рукавице носећи транспаренте: "Боље да умрем од короне него од глади."

Тако је 27. маја формирана и нова странка - "Слободна Италија" (Италија либера), која је у свом оснивачком акту отворено нагласила да тражи излазак Италије из Европске уније. Оснивачи нису неки авантуристи и дилетанти, већ најбољи италијански адвокати, финансијски експерти и интелектуалци. Ђан Лука Пројети Топи је поводом потписивања оснивачког акта изјавио:

- Ово је само први корак, али и историјски дан и камен темељац да ми као земља повратимо свој суверенитет који је, уједно, и шанса за нову италијанску ренесансу. Одувек смо били колевка европске цивилизације и културе и протагонисти европске историје и одбијамо да будемо европско робље.

Иначе, за 2. јуни, Дан италијанске републике, заказан је и централни протест италијанске опозиције у Риму, са паралелним манифестацијама широм Италије услед још увек важеће забране кретања изван места боравка.

Изненада и баш "случајно" 28. маја стиже вест да је у Бриселу постигнут договор да ће Италија од ЕУ добити новчану помоћ од 172 милијарде евра. Италијански левичари одмах славе, а премијер Конте изјављује: "Ово је наша победа". Али, еуфорија је спласла када је објављено да је, за целу ЕУ, у питању 750 милијарди евра - 500 ће бити бесповратно, а остатак од 250 у виду дугорочног кредита, са још увек непознатим условима враћања.

Једини је проблем је што ће поменути новац евентуално стићи тек у пролеће 2021. Наравно, уколико се све чланице Уније претходно договоре.


ПРОТЕСТ "НАРАНЏАСТИХ ПРСЛУКА"

НА миланском тргу Дуомо, упркос забрани градоначелника Сале, јуче је ипак одржан протест "Наранџастих прслука", народног покрета који предводи бивши генерал карабињера Антонио Папалардо и заступник у италијанском парламенту. Окупило се неколико стотина људи, без маски и заштитних рукавица, а никоме није пало на памет да поштује дистанцу од обавезна два метра.

У врло наелектрисаној атмосфери затражена је хитна оставка владе премијера Контеа, али и излазак из ЕУ и повратак на националну валуту лиру.

Слични протести су јуче одржани и на централним трговима широм Италије.НИСМО КОЛОНИЈА ЛЕПРОЗНИХ

ИТАЛИЈАНСКИ министар спољних послова Луиђи ди Мајо упозорио је да ће се Европска унија срушити ако владе њених земаља чланица Италију, која је тешко погођена пандемијом вируса корона, због тога буду третирали као "колонију лепрозних болесника" и ставили је на "црне листе" пред летњу туристичку сезону.

Ди Мајо је свој став изразио у објави на "Фејсбуку", и то пошто је Грчка најавила да овог лета, због високог степена заразе вирусом корона у њиховим земљама, неће примати туристе из Италије, Шпаније, Велике Британије и још неких држава.