РИМ СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ"

Пандемија исписује нову мапу за годишњи одмор у Европи и Италија остаје земља серије „Б“, затворена су јој спољна врата и 15. јуна, иако није реч о дискриминаторској намери како поручују из Грчке, али та земља ће примати туристе из 29 других земаља, не из Италије.

Без обзира што Италија отвара границе за све земље ЕУ 3. јуна као и кретање становништва из региона у регион унутар земље, упркос разликама у епидемиолошкој мапи која показује да ситуација и даље није подједнако стабилна, то не значи ништа за земље које су одлучиле да остану, за сада, затворене за улазак грађана Италије.

Листа земаља које су добиле дозволу за улазак у Грчку од 15. јуна је састављена након проучавања епидемиолошких података сваке појединачне земље и на основу препоруке Националног комитета за инфективне болести. У образложењу стоји да је у надлежности сваке земље појединачно да води рачуна о својим границама, а Европска Комисија може само да затражи да се поступи на координиран начин. Листа од 29 земаља представљена је након попуштања наложених мера за спречавање ширења корона вируса, тако у Грчку могу да уђу туристи из: Албаније, Аустралије, Аустрије, Северне Македније, Бугарске, Немачке, Данске, Швајцарске, Естоније, Јапана, Израела, Кине, Хрватске, Кипра, Летоније, Либана, Литваније, Малте, Црне Горе, Новог Зеланда, Норвешке, Јужне Кореје, Мађарске, Румуније, Србије, Словачке, Словеније, Чешке Републике и Финске.

У саопштењу из Грчке се додаје да ће листа бити поново ажурирана 1. јула на основу епидемиолошког кретања, а с обзиром да су искључени и уласци туриста из Енглеске, Шпаније и Француске. Министат за туризам Грчке саопштава да ће туристи који улазе у ту земљу бити тестирани по систему узорака и да ће тамошња Влада процењивати констатно еволуцију заразе, задржавајући право усвајања рестриктивнијих мера. И подвлачи да није битна националност туристе већ место одакле је кренуо.

За Италију где год да се окренеш тешко, нигде није добро дошла, Хрватска затворила за италијанске туристе, Аустрија је до сада држала веома тврд став према отварању граница за улазак грађана из Италије, потом је отворила дијалог и очекује се његов резултат наредне седмице. Беч ће дефинитивно отворити границе 15. јуна према Немачкој, Лихтенштајну и Швајцарској.

„Ситуација у Италији је најтежа“, по аустријским проценама. А председник Венета Лука Заиа, велики противник привилегованих коридора међу европским државама, сматра да је неопходна „јединствена режија за ЕУ“ и затражио је од министра спољних послова Италије да разреши тај проблем „Доста је више сматрати Италију као европски Вухан, Швајцарска такође отвара за све осим за Италију, сматрајући нас кужним, каква је разлика између нас и Француске, тако се доводи у дискусију санитарни квалитет Италије, не може да прође идеја да смо лепрозни“, огорчено закључује гувернер Венета.