Мере температуру и контролишу ношење маски: Роботи на улазима у болницама и продавницама споразумевају се на 53 језика

NovostiOnline

петак, 29. 05. 2020. у 23:33

Мере температуру и контролишу ношење маски: Роботи на улазима у болницама и продавницама споразумевају се на 53 језика

AP Photo

Роботи који говоре више од 53 језика, откривају да ли неко има температуру и утврђују да ли људи носе заштитне маске на одговарајући начин представљани су у Белгији
Роботи који говоре више од 53 језика, откривају да ли неко има температуру и утврђују да ли људи носе заштитне маске на одговарајући начин представљани су у Белгији као прва линија контроле у болницама и продавницама.


Људи који долазе у универзитетску болницу у Антверпену од уторка ће одговарати на нека питања путем интернета или у интерактивном киоску, а роботи ће скенирати матичне баркодове, такозване Кју-ар кодове, проверавати температуру и утврђивати да ли носе заштитне маске на прави начин.


Фабрис Гофин, извршни директор компаније Зоработс са седиштем у Белгији, која је специјализована за роботику, рекао је да су њихови роботи коришћени у болницама, старачким домовима и хотелима од 2013. године, али да сада имају нову улогу.


Како је објаснио, роботи неће вршити тестове на Ковид-19, али би могли да обезбеде „корисне знаке“, преноси Танјуг.


Он је додао да је предност тих робота што могу да се крећу, приближавају људима, разговарају са њима и то на матерњем језику.


„Говори више од 53 језика“, рекао је он за Ројтерс ТВ.

Болница у Антверпену обично прима око 2.000 пацијената дневно и требало би да следеће недеље почне да поново прима посетиоце пошто се живот у Белгију полако враћа у нормалну, након рестриктивних мера које су биле уведене због вируса корона.


Роботи, који обично коштају око 30.000 евра, продати су и клиникама у Француској, Холандији, САД и Руанди, а могу се наћи и у неким белгијским продавницама рачунарске опреме.
rs.sputniknews.com