Аустријска влада најавила је данас даље попуштање мера уведених услед пандемије корона вируса, које од 15.јуна предвиђа и укидање обавезе ношења маски на бројним местима, као што су школе и продавнице.


Маске ће морати од тада да се носе само још у градском превозу, у апотекама, те и код услужних делатности код којих није могуће одржати одстојање од једног метра, као што су фризери.


Влада је даље, како је пренео канцелар Себастијан Курц, одлучила и да донесе даље олакшице за гастрономију - продужење радног времена до један сат, и укидање ограничења броја гостију за једним столом.


Између столова мораће и даље да се остави простор од најмање једног метра, а колике групе људи ће седети за столом одлучиће угоститељ са гостима, објашњено је на конференцији за штампу.


Разлог за даље попуштање мера је, према његовим речима, даље смањење броја нових зараза.


"Налазимо се на добром путу. Грађани су поднели велику жртву и омогућили да данас стојимо тако добро", казао је он додајући да ће даљи мото бити "мање правила, више самоодговорности".


Курц је указао да влада и даље препоручује ношење маски тамо где има веће окупљање људи, где је тесно.


Он је рекао да је ниском стопом заразе опасност од обољења постала мања, али истиче да је још дуга борба против корона вируса.


"Знамо да ће нас овај вирус још позабавити све док не буде било вакцине или лека. Надам се да ће то бити за пар месеци, али могло би потрајати и пар година", нагласио је Курц.


И министар здравља Рудолф Аншобер истиче да се свет још увек налази усред пандемије, те да број инфекција може онолико брзо колико сада пада, поново порасти.


Казао је да је друга фаза попуштања мера била једна врста експеримента са четири велика корака поновног отварања.


Даља стратегија је "три пута 24", а то, како је објаснио, значи да се у року од 24 сата треба тестирати, у року од 24 сата резултати саопштени и у даљих 24 сата спровести утврђивање контаката у случају заразе.


Вицеканцелар Вернер Коглер казао је да ће укидање маски значити за многе засукивање рукава, јер ће поново добијена слобода омогућити веће посвећивање привреди и запошљавању.


Министар унутрашњих послова Карл Нехамер најавио је да ће и за полицајце бити укинута обавеза ношења маски, али да ће наставити да подржава здравствене власти у утврђивању контаката оболелих.