Сорош за лист Ла Република: Кина је опасност за ЕУ

Милица Остојић (Рим)

петак, 29. 05. 2020. у 15:05

Сорош  за лист Ла Република: Кина је опасност за ЕУ

AP Photo

На питање да ли и криза корона вируса може убрзати нови Хладни рат између Кине и САД сматра да је тај однос између две земље веома комлексан
"Кина представља опасност по ЕУ и ја упозоравам да се тако излаже уцени и условљавању, а кинески председник Си Ђинпинг је диктатор али ЕУ и њен индустријски амбијент виде Кину као економског партнера не узимајући у обзир да ако европске инфраструктуре почну да зависе од технологија из Пекинга изложиће се уцени и условљавању", то је суштина поруке коју шаље у интервјуу за данашњи лист "Ла Република" Џорџ Сорош представљен као финансијер и филантроп, који се налази на челу мреже међународних Фондација које промовишу правду и независне медије.

На питање да ли и криза корона вируса може убрзати нови Хладни рат између Кине и САД сматра да је тај однос између две земље веома комлексан јер са једне стране треба да сарађују на питању климатских промена и у трагању за вакцином за Ковод-19, а с друге стране да се не може радити ако постоји конкурентност ко ће доћи до ње и ко ће је користити јер "чињеница да су то два различита система, један демократија а други аутократија, чини ствар још тежом, али многи сматрају да треба тесно сарађивати са Кином. Ја се с тим не слажем", закључује господин Сорош.

Сматрајући да запад треба да брани свој демократски систем, по питању климатских промена и корона вируса треба изнаћи начин како да се сарађује и да то неће бити лако. Уз опаску да је он лично солидаран са кинеским народом који живи под доминациојом Си Ђинпинга подвлачи "да Кина представља претњу јер је он диктатор који је консолидовао режим базиран на принципу потпуно супротном оном ЕУ, али да то још није јасно земљама ЕУ нити индустријским амбијентима, посебно Немачкој која види Кину као економског партнера и не узима у обзир да је тако изложена уцени и условљавању".

Шта мисли о Италији после Брегзита је ли могућан неки Итаегзит, Сорош сматра да је "важно избећи да друге земље не иду истим путем а Италија је на врху његове забринутости", јер "шта би била Европа без Италије, истина је да су Италијани имали ранија више поверења у ЕУ али су били малтретирани у време ванредног стања од избеглица а ЕУ је оставила сву ту тежину на терет као прве земје њиховог уласка без поделе тог оптерећења".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Ljiljana

29.05.2020. 19:02

Uh, kako bolesno izgleda ovaj čovek. Bilo bi ljudski da mu se da novo srce, po mogućnosti od nekoga ko je mlad i perspektivan....Pa i njegov kolega je "kupovao" srce nekoliko puta.

Шизик на ризик

30.05.2020. 18:41

@Мица Хаубица - Господин говори раздвојеним језиком, ко змија...

Kangaroo

29.05.2020. 23:47

Bilo bi lepo da nam gospodin Soros kaze, da li po toj analogiji Srbija moze da bude ucenjena i uslovljavana ako njena infrastruktura zavisi od, recimo, nemacke tehnologije.