Од сталног дописника МОСКВА

Руско министарство одбране саопштило је да ће припреме за овогодишњу параду на Црвеном тргу почети осмог јуна у Подмосковљу у Алабину где је већ раније припремљена војна техника. Сви учесници параде на вежбама ће користити медицинске маске и рукавице како би се спречила евентуална зараза корона вирусом.

Тенкови и друга војна техника која је била припемљена за параду која је требала да се одржи деветог маја на Дан победе конзервисана је у Алабину у Подмосковљу тако да ће брзо бити припремљена за тренинге и касније за пролазак калдрмом на Црвеном тргу.

Командант копнених снага руске армије генерал армије Олег Саљуков каже да су припремљени потребни услови да се смањи опасност од заразе вирусом и учесници параде ће бити изоловани од других људи.Сва техника ће такође бити дезинфикована.
- Сви учесници параде ће бити тестирани и свакодневно ће им бити мерена температура, објаснио је генерал Олег Саљуков. Он додаје да ће тренинг почети 8 јуна на полигону у Алабину а затим ће 17 и 18 јуна у току ноћи бити проба на Црвеном тргу, док ће генерална проба ће бити 20 јуна, дакле четири дана пре главне свечаности.

Један број војника који је треба да учествује на паради већ је завршио служење војног рока и вратио се кућама па ће њих заменити други војници.

Поред пешадије и механизованих јединица на паради ће учествовати и 75 авиона и хеликоптера који ће пролетети над Црвеним тргом. Гледаоци ће моћи да виде модернизоване руске тенкове као и реактивне системе ,,Торнадо-С,, , обалне ракетне комплексе ,, Бал,, као и ПВО системе С-300ВС и др.

Осим у Москви парада ће се одржћати још у 28 већих градова у Русији од којих су 19 својевремено били проглашени градовима херојима.

На свим тим војним парадама ће бити укупно 177 хиљада војника и официра и више од 4,5 хиљаде јединица војне технике.

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин изјавио је да ни 24. јуна неће бити масовног изласка грађана на улице, а они који буду мораће имати на лицима медицинске маске.

ОБНОВИЋЕ ПОЗИВЕ
Министарство спољних послова Русије обновиће позиве свим руководиоцима држава који су били позвани на обележавање 75 годишњице дана победе над фашизмом .Колико ће се њих одазвати зависи од епидемиолошке ситуације крајем јуна у Русији.

БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ЈОШ ВИСОК
У Русији пада број заражених корона вирусом али је још подоста висок.У минулих 24 сата заражено је у Русији 8264 особе а умрло је 232 болесника.Укупан број оболелих је 387 623 од чега је оздравило више од 160 хиљада.Умрло је укупно 4374 људи.Лекари прогнозирају да ће број заражених почети рапидно да пада .