Полицајац Дерек Чаувин, који је постао злогласан широм света због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, већ је једном покушао да убије црнца пре дванаест година. Медији су преплављени снимцима из Минеаполиса на којима Чаувин коленом стоји на Флојдовом врату док овај преклиње за милост и каже да не може да дише, након чега је 46-годишњак издахнуо.

Британски таблоид Мирор јавља како је пре тога Чаувин имао чак 18 службених приговора против себе, од чега су само два закључена дисциплинским мерама.

Закључао се у купатилу

На улицама Минесоте већ данима трају насилни протести којима се траже санкције за Чаувина након бруталног убиства Џорџа Флојда. Медији су сада открили и да је Чаувин пре дванаест година упуцао црнца Иру Латрела Толеса приликом интервенције у вези породичног насиља.

Толес је преживео напад. Новинарима је открио како је полицајац 24. маја 2008. бануо у његов дом након што је његова супруга назвала 911 па га упуцао док је био у купатилу. Каже како је био шокиран колико је полицајаца дошло на његова врата па се закључао у купатило, али полицајци су разбили врата како би ушли.

- Били су у цивилу и ничиме нису дали до знања да су полицајци. Нису ништа рекли него су ме почели тући. Тукли су ме кундацима пиштоља - рекао је Толес.

Каже како се даљег тока догађаја не сећа. У извештајима локалних медија спомиње се да је покушао узети полицајчев пиштољ, али он каже да се тога не сећа, али признаје да је узвратио ударац. Тек у болници схватио је да је упуцан. Метак му је прошао кроз препоне и завршио у зиду купатила.

- Волео бих да смо тада имали паметне телефоне како бих снимио шта се догађало. Знао сам да ће то поновно покушати учинити - рекао је Мирору. Каже како се нада да ће Чаувин бити оптужен за смрт Џорџа Флојда, а и сам размишља о подизању тужбе због инцидента из 2008.

Исти лист наводи како је Чаувин један од шест полицацаја који су укључени у смрт 42-годишњег Вајнеа Рејеса 2006. године.

(jutarnji.hr)