Ангажују ХАКЕРЕ да пробију заштиту аликације за КОВИД 19: Чему сада служи када има стотињак оболелих питају се Французи

Горан Чворовић

28. 05. 2020. у 21:26

Ангажују ХАКЕРЕ да пробију заштиту аликације за КОВИД 19: Чему сада служи када има стотињак оболелих питају се Французи

Фото Танјуг / АП

Муке Француза око апликације "стоп ковид" за мобилне телефоне намењен откривању оболелих од короне
ПАРИЗ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ФРАНЦУСКА држава позвала је хакере широм земље да намерно покушају да уђу у систем нове апликације "стоп ковид" намењене откривању оболелих од вируса корона! И то није све. Сваки хакер који успе да доака државним информатичарима, добиће две хиљаде евра.

То је само једна од мера којима влада намерава да убеди грађане да ће подаци о њиховом здравственом стању бити добро обезбеђени.

- То је најбоље чувана здравствена база података у Француској - уверава државни секретар за дигитална питања Седрик О.

Од овог викенда, апликација ће бити доступна свима, а њена званична примена се очекује од понедељка. Циљ је, по принципу сличном као у неким другим државама, да се сазна да ли се неко преблизу сусрео с оболелим. Од лекара претходно мора да се добије дозвола за пријављивање.

Али, не иде све као подмазано. Многи се питају чему ће да служи апликација, сада, на крају епидемије, када има тек стотинак оболелих дневно у оволикој земљи.

- Спадам међу оне који не желе да се сазна уз кога сам био ближе од једног метра током петнаест минута. Толико је потребно за пољубац - поручио је вођа "Непотчињене Француске" Жан Лик Меланшон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације