У Москви се шета по принципу пар – непар

Б. Влаховић

петак, 29. 05. 2020. у 07:13

У Москви се шета по принципу пар – непар

Први човек Москве Сергеј Собјањин (у средини) Фото ВН

Главни град Русије тренира "чиновничко дисциплиновање". На улицама, повремено, и они старији од 65 година
МОСКВА: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ГРАДОНАЧЕЛНИК Москве Сергеј Собјањин је продужио режим самоизолације до 14. јуна, али ће напокон становници руске престонице, укључујући и старије од 65 година, моћи да излазе у шетњу. Додуше, само повремено.

Наиме, да их не би било превише на улицама, увешће се систем пар - непар! На графикону који ће бити објављен на сајту града биће назначено када "зграде могу да шетају", односно из којих зграда и ког дана станари могу да излазе на улицу. Није предвиђено да се шета дан за даном. Московљани ће моћи да се прошетају два пута у току радних дана у периоду од 9 до 21 сат, као и у једном дану у току викенда. Од зграда у којима живе могу да се удаље најдаље два километра. Обавезно је и ношење маске.

Такво чиновничко дисциплиновање изазива раздражљивост грађана, који су и тако психолошки уморни од самоизолације.

У Москви ће остати на снази и забрана посете црквама. Та одлука градоначелника Сергеја Собјанина озлоједила је многе вернике, који сматрају да би требало да се дозволи да верници долазе у храмове. Такође је забрањена посета гробљима осим у случају сахрана.

И даље су забрањење и спортске утакмице и друге јавне манифестације, иако је најављен наставак фудбалског првенства за 21. јун. За вожњу у јавном превозу у Москви су и даље потребне дозволе.

Власти су свесне да ће од строге забране кретања привреда имати велику штету, па су дозволиле да од 1. јуна почну да раде салони за продају аутомобила и продавнице одеће, обуће и санитарија. Отвориће се и хемијске чистионице, као и радње за разне поправке.

Москва је у време пика епидемије короне имала у болницама више од 20.000 кревета за лечење оболелих. Сада је око 40 одсто тих капацитета празно.

Сви странци који долазе у Русију из земаља где је велики број заражених вирусом корона морају да буду у самоизолацији 14 дана. То правило ће важити до првог јануара 2021. године.

У минула 24 сата у Русији је регистрована 8.371 особа оболела од короне, од чега је у Москви 2.054 лица. Умрло је укупно 174 људи. Од почетка епидемије оболелих је 379.051, док је преминуло њих 4.142.