Злочин је подривати ауторитет Кине: Јача контрола Пекинга над Хонг Конгом

Д. Савић

четвртак, 28. 05. 2020. у 20:42

Злочин је подривати ауторитет Кине: Јача контрола Пекинга над Хонг Конгом

Фото ЕПА

У Пекингу скоро једногласно усвојен предлог закона о безбедности у полуаутономној области, уз "не" седници СБ УН. Казне за страно мешање. Претње Вашингтона "дрске, неразумне и бесрамне"
КИНЕСКИ парламент одобрио је предлог закона о националној безбедности, који предвиђа да је злочин подривати ауторитет Пекинга на територији Хонгконга. Иако се усвајање закона очекује у августу, САД су одмах на Ист Риверу у Њујорку затражиле хитан састанак Савета безбедности УН, али Кина је одбила одржавање седнице која се у време пандемије вируса корона одвија виртуелно, само уз пристанак свих у СБ УН.

У Пекингу је за одлуку да стални одбор изради нацрт закона гласало 2.878 чланова Националног народног конгреса, један је био против, а шест уздржаних. Предлог закона ће сада бити прослеђен Сталном комитету Комунистичке партије, па би он могао да до августа постане закон којим би се криминализовала сецесија, субверзија, тероризам и страно мешање у Хонгконгу.

Предлог закона подразумева и да ће "када је потребно, органи националне безбедности" централне владе основати агенције у Хонгконгу "како би се осигурала национална безбедност у складу са законом" и да грађани немају разлога за страх.

Но, већ сам нацрт закона у Хонгконгу је био окидач за протесте. Полиција је дан раније употребила сузавац и ухапсила 360 демонстраната који траже независност од Кине, тврдећи "да је то сада једини излаз". Јуче је интервентна полиција била распоређена око зграде Законодавног већа у Хонгконгу.

Закон је одмах изазвао реакције и америчких власти.

- САД су дубоко забринуте акцијама кинеског парламента које суштински подривају висок степен аутономије и слобода утврђених британско-кинеском декларацијом 1984. године. УН су ту декларацију регистровале као споразум - навела је америчка мисија при УН и додала да је у питању "хитан светски проблем" који може да утиче на "међународни мир и безбедност".

Вашингтон саопштава и да Хонгконг више нема аутономију коју су обећале централне кинеске власти, чиме се отвара пут да САД укину преференцијални трговински и финансијски статус тој бившој британској колонији, који је имала од када је враћена под управу Кине, 1997. године.

Огранак кинеског Министарства спољних послова у Хонгконгу саопштио је да су изјаве САД да ће закон угрозити аутономију града, као и претње Вашингтона о увођењу санкција, "крајње дрске, неразумне и бесрамне":

- Закони о националној безбедности су део овлашћења и обавеза централних власти - саопштио је портпарол комесара кинеског Министарства иностраних послова у Хонгконгу, уз напомену да Вашингтон треба да престане да се меша у кинеске унутрашње послове.

И Јапан је "озбиљно забринут" због угрожавања посебне аутономије и слободе Хонгконга. Токио је назвао Хонгконг "екстремно важним партнером", истичући блиске економске односе двеју страна и размену људи у оквиру "једна земља, два система".

ПОМПЕО: УДАРАЦ ФИНАНСИЈСКОМ СРЕДИШТУ

АМЕРИЧКИ државни секретар Мајк Помпео је обраћајући се Конгресу САД рекао да Хонгконг више нема квалитете да буде на посебан начин третиран у америчком закону, што би, како каже, могло да зада снажан ударац његовом статусу као великом финансијском средишту. Он је рекао да је предложени закон о безбедности "последњи у низу акција" којима се подривају слободе Хонгконга. "Ниједна разумна особа не може данас да тврди да Хонгконг задржава висок степен аутономије у односу на Кину, имајући у виду чињенице на терену", рекао је Помпео.

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: КРАЈ АУТОНОМИЈЕ

НЕМАЧКИ Дојче веле преноси да је овај закон крај аутономије Хонгконга јер ће се свако будуће иступање за демократију или људска права тумачити као опасност за систем, завера или сепаратизам. Подсећа се и на успех локалних покрета на последњим локалним изборима када су освојени готово сви дистрикти и да је овим законом Пекинг избегао нешто слично на следећим парламентарним изборима у Хонгконгу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Шатор

28.05.2020. 21:29

Потпуно унутрашња ствар кинеског народа и државе. Свако да гледа своја посла.

djordje petrovic

29.05.2020. 08:09

Malo procitajte o istoriji Hong Konga i kako je taj grad zapravo osnovan. Kinezi su vise nego velikodusni prema Hong Kongu. A ti sto demonstriraju nisu borci za slobodu nego neki treci... Mi bar imamo tog iskustva svake demnostracije koje potraju i neredi zapocnu sa jednim ljudima i jednim idejama kao organizatorima i pokretacima, a zavrsi se sa drugima...