Игре око граница и борба за туристе са примесама политике, у целој Европи, али и у нашем региону се наставља, па је Хрватска данас, после Црне Горе, најавила дизање граничне рампе за грађане одређених земаља, међу којима није Србија, али није ни Црна Гора, иако се она "отворила" према Хрватској.

Хрватска, поред Словеније са којом је још крајем прошлог месеца договорила долазак њених грађана на хрватско море, апострофира и намеру Неммачке да изађе у сусрет, како кажу, жељи њених грађана да иду на море, а нејасно је да ли су баш Немци тражило хрватско или било које друго море, али и Аустрију, Словачку, Чешку.

Немачка, Аустрија, Хрватска и Чешка су цео претходни месец, како преносе страни медији, утврђивале могућности отварања такозваних "туристичких коридора", односно путева којима би туристи из ових земаља контролисаним правцима ишли директно у одређена подручја на летовање, заобилазећи Италију, чији је северни део најтеже погођен вирусом био омиљено туристичко место Немаца.

Италија је билатерарне договоре о туристима постигнуте између одређених земаља, конкретно између Немачке и Хрватске, доживела као нефер борбу за туристе.

"Ако се потврди ова иницијатива то би био прави бојкот према нашој земљи и нашем туристичком сектору. То је нелојална конкуренција унутар јединственог тржишта и због тога ЕУ мора интервенисати", реаговала је италијанска европарламентарка Росана Конте.

Земље које бирају државе чије ће туристе пустити на обале свога мора, попут Хрватске и Црне Горе, позивају се на критеријуме њихове једнаке епидемиолошке ситуације са ниском стопом заражених.

Земље чији грађани су уз такво објашњење заобиђени сумњају да мотиви за такву одлуку нису искључиво здравствене природе, као што сумњају и у то што су земље са морском обалом некако баш паралелно са почетком летње сезоне "протерале" вирус короне.

На игре бројки, управо код наших суседа са обалом мора, недавно је скренуо пажњу председник Србије, Александар Вучић, илуструјући то питањем које је поставио Белгијанцима: "Зашто имате 5.000 мртвих?", а они су, каже, одговорили: "Зато што не лажемо и што смо транспарентни" .

У сваком случају, на почетку туристичке сезоне, како пише онлајн магазин EuropeToday, ситуација и у ЕУ је прилично хаотична, а 15. јуни се сматра даном Д за када је ЕУ је позвала земље чланице да отворе унутрашње границе како би омогућиле својим грађанима да почну поновно да путују.

Брисел је већ најавио да не може интервенисти у билатералним договорима појединих држава и подсетио на изјаву "Колегијума ЕУ комесара", дату на почетку пандемије коронавируса, у којој позивају државе чланице да доносе одлуке о границама на темељу епидемиолошких података и да поновно отворе границе између оних чланица где је ситуација слична, узимајући у обзир "пропорционалност мера" и "принцип недискриминације".

За Брисел то значи да "када држава чланица одлучи да дозволи путовање на својој територији, то би требала да учини на недискриминишући начин, допуштајући путовање из свих подручја, регија или земаља ЕУ са сличним епидемиолошким стањима".

Писање "Билда"о "туристичком коридору" између Немачке, Чешке и Хрватске, потврдио је и хрватски министар за туризам Гари Капели.

Према писању Europe Today, Француска и Енглеска су већ потписале уговор, који дозвољава туристима путовања у оба правца преко канала Ла Манш, али Енглези не могу још увек да путују у Италију, Грчку и Шпанију, где је по проценама Лондона епидемиолошка ситуација гора него у УК.


Половином маја Шпанија и Италија су потписале билатерлни договор о узајамном отваварању граница без обавезе двонедељног карантина, Италија 3 јуна, а шпански туристи ће моћи путовати у Италију од почетка јула.


Словенија је била прва земља чланица Еу која је прогласила крај пандемије и отворила своје границе.


Аустрија је отворила своје границе према суседним земљама, али још не и према Италији, Грчкој и Шпанији где је зараза корона вирусом била више раширена него у Аустрији.


Грчке границе ће се поново отворити 15. јуна, али само за грађане који долазе из Немачке, Израела, Кипра, Балкана и балтичких земаља.


Приходи од туризма чине просецно 10 посто БДП ЕУ, а у неким традиционално туристичким, јужним земљама ЕУ, као Италији, Шпанија и Грчкој чак 20 посто.


Када је реч о Србији она је отворила своје границе, а од средине јуна наши туристи могу до Грчке у којој иначе летује највећи број Срба, а поруке епидемиолога и власти су, да је најбоље ове године остати код куће или бар не ићи тамо где вас не желе.