За викенд отварање италијанских плажа, региони ломе копља око путовања

Novosti online / Милица Остојић

четвртак, 28. 05. 2020. у 22:15

За викенд отварање италијанских плажа, региони ломе копља око путовања

AP Photo/Jennifer Lorenzini/LaPresse

Тражи се гвоздена дисциплина и оних који пружају услуге и корисника, како би одлука о отварању плажа остала на снази и касније. Нису сви одушевљени омогућавањем путовања између региона

РИМ - СПЕЦИЈАЛНО ЗА НОВОСТИ

У нади да ће све протицати уз поштовање прописаних мера у суботу почиње отварање плажа дуж Апенинског полуострва, са смањеним капацитетима јер су прописане дистанце "појеле" простор најмање за половину места за сунцобране и лежаљке; сваки сунцобран мора да има 10 квадратних метара слободног простора а испод њега само једна лежаљка, две ако је реч о особама из исте продице.

Резултат овог сигурно најмасовнијег отварања у Италији видеће се за десетак дана до две седмице, ако се покажу нови заражени, тзв. асимптоматични који би пренели заразу била би то заиста трагедија за летњу сезону у Италији, јер би дошло до затварања таквих плажа, с обзиром да Италија има готово 8.000 километара морске обале претпоставља се да само уз изузетну дисциплину и оних који пружају услуге и корисника може се одржати мирна сезона. Нека нова ситуација какваје виђена прошлогвикенда била би погубна јер би поништила све жрте које је поднело целокупно италијанско становништво у готово три месеца.

Још веће дискусије изазива одлука о омогућавању кретања становиштва из једног региона у други од 3. јуна. Увећање броја заражених у Ломбардији, која је од прошлог четвртка била на нивоу тзв. “ниског ризика”, узнемирила је духове у неким регионима, у којима већ седмицама нема ниједног зараженог или само неколико, као што је Сицилија, град Трапани, Сардинија...

Вербални рат се води између гувернера Ломбардије Атилија Фонтане и Сардиније Кристијана Солинаса, који би желео да туристи из Ломбардије за сада не крену на то острво. Градоначелник Милана Ђузепе Сала кипти од беса. Иако је ограничио изношење пића изван барова после 19 сати због лудовања младих, сматра да је таква намера Сардиније неоправдана, јер сваки грађанин Милана ако жели да оде на Сардинију може понети сертификат да није позитиван (Милано је јуче имао 41 нови случај заражених).

Експерте, међутим, не забрињава тај дневни извештај из Ломбардије, чека се крај месеца, потом ће Влада уз њихову сагласност донети одлуку о отварању региона, али то ће свакако бити политичка одлука с обзиром на веома затегнуте међурегионалне односе.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације