ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“ - МОСКВА

У РУСИЈИ су почели да праве пробни нови тип авиона по стелт-технологији који ће моћи да носи ракете и атомске бомбе. Сва радна документација за ову летилицу под радним називом ПАК ДА-80 је већ готова и делове за њега ће правити Обједињења корпорација за градњу авиона. Очекује се да ће пробни модел авиона бити готов до краја 2021. године. Биће направљен већином од композитних материјала, не би ли био што мање приметан.

Авион ће се правити у филијали "Тупољева" у Казању. За серијску производњу биће неопходно од пет до седам година.

Садашњи руски авиони који могу да носе ракете и атомске бомбе направљени су на совјетским пројектима, док ће ПАК ДА-80 бити потпуно нов авион мада су конструктори "имали у виду" најбоље особине досадашњих стратешких бомбардера. Већ се зна да ће се пробни летови обавити на аеродерому "Жуковск" у Подмосковљу који је летно-истраживачка база "Тупољева".

Пошто су и даље у добром стању бомбардери и носачи ракета ТУ-22М3М, као и ТУ-160 и ТУ-95МС ће бити модернизовани и летеће све док се не направи довољан број најновијих модела, тврди директор "Тупољева" Александар Коњухов. И он потврђује да су код прављења новог авиона узете у обзир најбоље особине већ доказаних бомбардера које је правио "Тупољев".

Задатак конструктора је био да направе авион који може што дуже да буде у ваздуху и да носи хиперсонично високопрецизно оружје против којег нема одбране. Осим тога имаће најновије ракете ваздух-ваздух, што ће му омогућавати да лети без пратње. Да би противничка одбрана приметила овај авион мора бити на раздаљини од 80 до 120 километара.

Домет лета ће бити 12.000 километара, а брзина око 1.000 километара на сат. Биће наоружан новим типовима ракета чији је домет 7.000 километара.