Већ испробавали и на себи: Два руска института у светској трци за вакцину

Novosti online / Бранко Влаховић

среда, 27. 05. 2020. у 11:47

Већ испробавали и на себи: Два руска института у светској трци за вакцину

Илустрација / Фото Depositphotos

Два руска института већ направила вакцине против корона вируса и ако клиничка испитивања докажу ефикасност креће серијска производња

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - МОСКВА

У светској трци за прављењем вакцине против короне вируса поред Американаца , Кинеза, Британаца и Француза равноправно учествују и руски институти који обећавају да ће до јесени бити спремни да је и серијски производе. Истовремено један број руских лекара сматра да се не може направити ,“универзална вакцина“ против короне већ да она мора бити прилагођена за разне категорије људи.

Државни научни центар вирусологије и биотехнологије „Вектор“, из Новосибирска планира да крајем јуна спроведе клиничка испитивања вакцине. Директор тог центра Ринат Максјутов је прецизирао да клиничка испитивања вакцине почињу 29. јуна. Пре тога ће бити завршена испитивања на животињама која би требалода покажу колико је она безопасна за здравље оних који је буду добијали. Максјутов тврди да је на животињама до сада опробано чак 25 варијанти вакцине ,а затим су одабране три које су се показале као најефикасније.

У првој етапи клиничких испитивања вакцинуће примити 60 добровољаца.

Осим центра „Вектор“ вакцину је направио и московски Научни центар епидемиологије и микробиологије „Н. Ф. Гамелеја“. Директор тог центра Александар Гинцбург тврди да су он и његови сарадници ту вакцину већ пробали на себи и да су резултати охрабрујући. Гинзбург верује да ће производња те вакцине почети на јесен.

На другој страни заменик директора за научна истраживања Центра епидемиологије др.Александар Горелов сумња да се може направити универзална вакцина против короне. Горелов сматра да се мора правити вакцина за одређени узраст грађана. По њему једна вакцина би била за млађе, а друга за старије људе, а трећа за труднице.

Кад буде испитана и доказана ефикасност вакцине њу ће прво добити тзв. кризне групе грађана, дакле они који се најлакше могу заразити тим опасним вирусом.

Иако највише руско руководство тврди да се у Русији стабилизује ситуација око епидемије корона вируса, службена статистика показује да је број новозаражених још доста висок. У минула 24 сата забележено је 8.338 нових случаве од којих 3.398 нису имали никаквих симптома. Укупно је до сада заражено 370.680 људи.

Охрабрујуће је то да је сада већи број људи који су оздравили и отпуштени из болница него заражених.Тако је у току јучерашњег дана изашло из болница 11097 људи.

У протекла 24 сата у Русији је од короне умро 161 болесник.До сада је од тог вируса у Руској федерацији преминуло 3.968 људи.

УМРО 101 МЕДИЦИНАР

Министарство здравља Русије саопштило је да је до сада од короне вируса умро 101 лекар и други болничари.У Министарству здравља тврде да добијају информације из обласних центара и да је њихова статистика о смрти медицинара тачна.

За разлику од те статистике,„Медиазона“ је објавила знатно неповољнију статистику по којој је до 18. маја у Русији од короне вируса умрло 186 лекара и других медицинара.

СТРАНИ ПРЕДСЕДНИЦИ НА ПАРАДИ

Посланик руске Думе и бивши главни санитарни лекар Русије Генадиј Онишченко сматрада побољшање епидемиолошке ситуације и оптимистичка метеоролошка прогноза за 24. јун уливају наду да се Парада победе коју је најавио председник Путин може извести без већих ризика. Позване ветеране треба издвојити на посебну трибинуи ако треба дати им медицинске маске. Онишченко се нада да се се до 24. јуна смањити ниво заразе корона вирусом па неће бити опасности ни за госте који буду дошли из иностранства. До сада је једино председник Казахстана Касим Жомарт Токајев потврдио да ће доћи у Москву на параду. Готово сигурно је да ће у Москву доћи и председник Белорусије Александар Лукашенко.