РИМ - СПЕЦИЈАЛНО ЗА “НОВОСТИ”

Растући број миграната у италијанским водама може да изазове заиста експлозивну ситуацију, све више њих креће са либијске обале и ових дана се догађа прави “десант” на другу страну Медитерана. У претходна два дана разним пловилима пристигло је у Италију 520 “незваних гостију”.

Поједини политички кругови масовнији долазак миграната приписују недавној одлуци италијанске Владе да регулише боравак за око 600.000 странаца који живе без неопходних докумената. Та одлука је пре свега мотивисана потребом за радном снагом у области пољопривреде.

Међу онима који треба да добију дозволу боравка на шест месеци веома је велики број миграната који су се својевремено искрцали на италијанске обале и све време ишчекују дали ће бити преметшени у неку другу земљу или ће добити одговор на захтев за азил

Услови за регулисање боравка на шест месеци били су двојаки, или уз уговор о раду од послодавца или дозвола боравка и тражење посла. Испоставило се да све више њих који наводно траже посао одбијају да раде у пољима и воћњацима. Мигранти који су добили смештај и примају новчану помоћ државе, често не желе да се лате неког тежег посла.

Нови талас избеглица који хрли ка Италији настао је у сезони пољопривредних радова, а присутан је недостатак радне снаге. Последњих месеци регистрован је долазак 4.445 миграната, док их је у истом периоду прошле године било 1.361.

Број се толико увећава да влада огромна забринутост градоначелника у местима на Сицилији, на острву Лампедуза, свуда где пристају пловила. Они брину како ће се спречити искрцавање када треба да почне туристичка сезона. Јуче је уочена већа група у Агриђенту, дојавио је невладин Аларм телефон, највише је људи из Туниса, који су побегли ка планинама. Хеликоптер их је открио и полиција их је сустигла. Одмах је учињено све да им се обезбеде маске за лице, лекарска контрола, смештај, подели храна.

Партије десног центра биле су против масовног регулисања докумената илегалним мигрантима. Они упозоравају да је сазнање како се у Италији може живети и на терет државе без рада, охрабрило да ка Апенинима крену и они који нису из ратом угрожених подручја. Њих посебно брине пораст миграната чији долазак није регистрован, јер пристижу неопажено у малим пловилима.

Тако Италија поново постаје камп за избеглице усред највеће послератне економске кризе и ванредног стања због корона вируса.

Очигледно да ни епидемија није зауставила избеглички талас, а нема ни велике вајде од Протокола о сарадњи којег су Италија и Либија потписале прошле године, а који је требало да заустави испловљавања са тамошњих обала.

Многи са горчином констатују да је вирус затворио Италијане у кућу, а отворио луке и врата за смештај избеглица.