Италијанско удружењепулмолога саопстило је да ће, након прележане заразе од Цовид19, 30 одсто пацијената имате хроничне дисајне проблеме јер запаљење плућа изазвано корова вирусом и ожиљци који након болести остају, могу заувек оштетити плућа.


“Та оштећењамогу бити подлога за друге болести, за друго ванредно

стање у будућности, и зато морамо ојачати оделења пулмологије”, изјавио је пулмолог др. Лука Рикелди.


Да би боље сагледали епидемиолошку ситуацију и припремили се за евентуално други талас корона вируса, италијанске власти су покренуле тестирање 350.000грађана путем сериолошких тестова.


Министар здравства Роберто Сперанца апеловао је на грађане да се одазову позиву јер “морамо бити спремни за евентуално нови талас епидемије који најављују бројни научници и стручњаци. У том циљу повећали смо број лежајева у интензивној нези за 110 одсто”, рекао је министар Сперанза и позвао грађане да “учешћем у истарживању учине услугу домовини и целоме друштву”.


Председнок Академије наука “Линцеи” Ђорђо Париси изјавио је, како преносе медији “да је еидемиолошки резултат добар након постепеног смањена мера забране 4. маја, али да треба бити опрезан јер сви до сада познати резултати заразе могу бити само врх леденог брега”.


Евентуалне последице “коктел мовиде” младих Италијана за протекли викенд када су лумповали заједно до јутра не поштујући мере забране ношењазаштитне маске и међусобне дистанце, биће познате тек за две до три семдице колико траје инкубација након заразе.


"Код младих вирус се шири тајно и без симптома. Знаћенмо тек када болест пренесу на родитеље" рекао је шеф тима за ванредне ситуације регије Пуља, Пиерлуиђи Лопалко.


Италија је најавила за 3. јуни отварање међурегионалних граница. Коначна одлука ће се донети на основу анализе 21 параметра које је влада усвојила за мерење нивоа заразе.


Уколико сви параметри и у свим покрајинама буду ниски, међурегионале границе ће бити отворене. То је веома важно јер се за 15. јуни планира отварање граница међу земљама Европске Уније, што ће бити могуће само ако ниво заразе буде низак.