ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - ПАРИЗ

ОДБРАНА од вируса корона можда лежи у - "укрштеном имунитету"!

Наиме, до сада се само говорило о колективној имунизацији, која је, према проценама, још веома далеко од жељених 70 одсто и износи, најчешће, од земље до земље, свега неколико процената. "Укрштени имунитет", међутим, представља природну одбрану на основу антитела насталих на основу прележаних обољења из исте породице болести, а неки француски лекари управо у томе виде објашњење због чега епидемија тренутно јењава.

Конкретно, према овој теорији, није потребно оболети од ковида 19 да би се добила антитела, већ су она створена још раније, када је прележана било која болест проузрокована неким од вируса корона, међу којима су поједини до сада протеклих година изазивали само најобичнију кијавицу.

Према истраживањима чувеног Института "Пастер", у Француској је тренутно оболело мање од пет одсто људи од ковида 19, што значи да је још веома далек пут до колективног имунитета. Неки специјалисти сматрају, међутим, да је он већ стечен, на основу фамозног "укрштеног имунитета".

СУСПЕНДОВАН ХЛОРОКИН ФРАНЦУСКИ Високи савет за јавно здравље је дао своје мишљење којим се предвиђа још теже преписивање хлорокина. Национална агенција за лекове истовремено је затражила суспензију клиничких испитивања овог лека. Претходно је СЗО донела исту одлуку. Хлорокин у Француској може да се примени само у болници, и то на тешким случајевима. Хлорокин је неефикасан у случају короне, па чак и опасан, оценио је и британски научни часопис "Ленсет". Марсељски професор Раулт, међутим, истрајава на "свом" третману, истичући да боље зна он који је радио са људима, него они који теоретишу.

- Велики део популације могао би да буде неосетљив на вирус корона, јер могу да га спрече неспецифична антитела - сматра, између осталих, епидемиолог Лоран Тубијана.

Слично мисли и специјалиста ургентне медицине у познатој париској болници "Питије Салпетријер" професор Јонатан Френд, чију изјаву преносе француски медији. Он подсећа да су лекари изузетно изложени вирусу и да би их много више било заражено, да је другачије. То приписује већ стеченом имунитету.

Ови ставови подударају се са закључцима америчких истраживача објављених у специјализованој ревији "Сел", према којој би чак од 40 до 60 одсто светске популације могло у овом тренутку да буде имуно на ковид 19, а да уопште пре тога нису били изложени овом вирусу. Тиме се, у сличном маниру, ових дана баве и неке друге стручне ревије.

Француски сајт "Футура сајенс" појашњава да сезонски грип мутира сваке године, али да су те мутације незнатне, па се претпоставља да су разлике између породице вируса корона такође мале, што је довољно да би један имунитет важио за све.

Наравно, има и оних који сумњају у ову верзију. Како било, вирус слаби, па можда неће бити ни потребе да се она доказује.