РЕГИОН Балкана и даље култивише пристрасан и политизован приступ према догађајима из доба југословенског сукоба из деведесетих година прошлог века. Тенденциозна оцена догађаја из последње три деценије на просторима бивше Југославије, као и извртање чињеница, произвољно именовање криваца и друге познате методе "политичког режирања", противрече задатку претварања региона у просперитетни део Европе, који се динамично развија - саопштило је Министарство спољних послова Русије, на чијем је челу Сергеј Лавров.

МСП не прецизира ко су актери таквих политика и приступа, али истиче да се оне спроводе "уз помоћ независних невладиних организација које финансирају западне владе и чије су активности повећане у Подгорици и Приштини", са циљем да се Београд "етикетира као извор зла" из периода рушења бивше Југославије, и заштите они који су чинили злочине над Србима.

- Тужно је да се "бичевању" Србије сад придружила и Црна Гора, која је у доба критичних искушења стајала раме уз раме са својим северним суседом. Нарочито цинично се понашају косовске институције власти, где су на руководећим функцијама особе које су директно повезане с нечовечним делима, укључујући отмице и убиства људи ради илегалне трговине њиховим органима - наводи се у саопштењу руског министарства.