„Смена МОЋИ се дешава пред нашим очима!“ ЕУ хитно захтева ОШТРИЈУ стратегију према КИНИ јер Америка губи улогу НАЈВЕЋЕ СИЛЕ

Танјуг

уторак, 26. 05. 2020. у 00:25

„Смена МОЋИ се дешава пред нашим очима!“ ЕУ хитно захтева ОШТРИЈУ стратегију према КИНИ јер Америка губи улогу НАЈВЕЋЕ СИЛЕ
Што се тиче највећег дела европских земаља, Трампов хаотичан одговор на пандемију и испољена осветољубивост код њих су искристалисали најдубљу забринутост да се администрација садашњег председника САД креће у правцу који не би следила ниједна разумна демо

ВИСОКИ комесар Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је данас чланице да примене оштрију стратегију према Кини, јер, како наводи, има назнака да Азија од САД преузима улогу центра глобалне моћи.

- Аналитичари су дуго предвиђали крај система предвођеног Америком и долазак века Азије. То је оно што се дешава пред нашим очима-, рекао је Борељ на видео конференцији са са немачким дипломатским представницима.

Додао је да се пандемија корона вируса може посматрати као тачка у којој је дошло до преласка моћи са Запада на Исток и да расте притисак на ЕУ "да изабере страну".

Према његовом мишљењу, ЕУ треба да прати сопствене интересе и вредности и да избегне да буде инстументализована са било које стране.

Борељ је оценио да тренутни односи Брисела и Пекинга нису увек засновани на поверењу, транспарентности и реципроцитету.

- Потребна нам је робустнија стратегија за Кину, која изискује боље односе са остатком демократске Азије - рекао је Борељ.

МОЋ АМЕРИКЕ СЛАБИ

Треба подсетити да је недавно Си-Ен-Ен изнео анализу о томе како је пандемија короне утицала на САД.

Пандемија корона вируса шокирала је свет брзином којом се раширила планетом, а такође убрзава промене у равнотежи глобалне моћи, које се одвијају на штету Сједињених Америчких Држава, наводи Си-Ен-Ен.

Односи између САД и Европе, нарушени откако је амерички председник Доналд Трамп пре три године дошао у Белу кућу, претрпели су тежак ударац у уторак током гласања на годишњем скупу Светске здравствене организације у Женеви, када је подржан помирљив став европских земаља према Кини када је реч о истрази о избијању пандемије.

Насупрот томе, није прихваћено америчко гледиште да је потребно оштрије наступити према Пекингу, и то би, како истиче Си-Ен-Ен у анализи, требало да буде знак за узбуну у Вашингтону.

Пандемија корона вируса изненада је појачала динамику сваког геополитичког спора, а то се такође односи на тросмерну борбу за превласт између САД, Европе и Кине, наводи аутор.

Осим што је Кину окривио за прикривање пандемије у раној фази, Трамп је СЗО оптужио да је стала на страну Пекинга, најавивши да ће ускратити финансирање тој агенцији Уједињених нација.

Што се тиче највећег дела европских земаља, Трампов хаотичан одговор на пандемију и испољена осветољубивост код њих су искристалисали најдубљу забринутост да се администрација садашњег председника САД креће у правцу који не би следила ниједна разумна демократска земља, наводи такође аутор анализе.

Иако то можда неће довести до пуцања у односима САД и Европе, могуће је да ће пружити прилику неком другом, попут Кине, да то искористи, истиче аутор, који такође упозорава да ће, уколико Трамп и овога пута победи на изборима, глобална моћ САД у будућности наставити да опада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

* КОМЕНТАР *

26.05.2020. 03:42

Фотографија вам је најжешћа, погледајте председника Сија као да каже овом кловну "... бежи бре протуво види на шта личиш ..."!!!

EU JE CEDO SVETSKOG ZLA Nr.1 KOJE GUBI ULOGU NAJVECE SILE

26.05.2020. 07:13

Obrstili svet ko gubar, pa sad ih hvata panika.

Srbijo, Zuta kuco

26.05.2020. 07:57

Kako je Kina prikrivala pandemiju? Kada se bolest pojavila niko nije mogao odmah da shvati da se radi o novom virusu. Da se utvrdi da se ne radi o sezonskom gripu bilo je potrebno vreme. Kada su Kinezi to utvrdili jos nije bilo pandemije. Ispravno su reagovali i stavili citav grad u karantin. Sta je ucinio Zapad? Organizovali su evakuaciju svojih drzavljana IZ KARANTINA. Apsolutno imbecilno. A Tramp? On se u pocetku sprdao sa mogucom opasnoscu po SAD. Nije bilo davno. Proverite njegove izjave.

Mirjana

26.05.2020. 08:16

zašto bi EU morala da "bira: istok ili zapad kada je ona u "centru"?Dobra saradnja i sa Kinom i sa SAD ako ONI žele?

Z

26.05.2020. 08:23

Za ameriku je jedini spas da pocne da se ponasa kao normalna drzava a eu je ipak na azijskom kontinentu

Вожд

26.05.2020. 09:01

Barem neće biti više ratova , biće Svet miran , radi će svi ponalo i svi će imati po malo . Ova bagra uništi celu planetu

e

27.05.2020. 08:34

@Вожд - zamisli svet gde kina unisti poganu eu, ameri kinu, rusi amere, iran ruse i posle padne meteor na bliski istok ? e, to bi bio raj na zemlji ...

vaki granicar JNA

26.05.2020. 11:06

ima samo evroazijski kontinet najveca sila sveta i tog kontionenta je kina a evropa i eu su samo delovi evroazijskog kontinenta i nista vise

Ja Paja

27.05.2020. 10:09

a koje su to ,,razumne demokratske zemlje', one u kojima kapital ,bogatasi i korumpirani politicari donose zakone u ime sirotinje a u svrhu svog bogacenja...kakva demokratija, ne lazite narod, to ne postoji nigde...