ШЕФИЦА института за вирусологију из Вухана разоткрила је америчку теорију о пореклу вируса, рекавши да Цовид-19 није могао да “исцури”, јер њена лабораторија није имала прве узорке вируса пре краја 2019. године.

Директорка Вухан Института за вирусологију Ванг Јањи описала је теорију – да је Цовид-19 створен у њеној лабораторији – као "чисту измишљотину“. Објаснила је да је институт ухваћен неспреман када је сазнао за новооткривену заразу.

- Наш институт је први пут примио клинички узорак непознате упале плућа 30. децембра прошле године - подсетила је она.

Убрзо након тога, Пекинг је упозорио Светску здравствену организацију на вирус, баш кад су почеле да круже вести у медијима како су први становници Вухана хоспитализовани са грозницом и проблемима са плућима.

Пре тога, инсистира Ванг, институт није имао сазнања о Цовид-19, нити се сусретао с тим, истраживао или чувао.

- У ствари, као и сви други, нисмо ни знали да вирус постоји - изјавила је она.

- Како је могао да исцури из наше лабораторије кад га никада нисмо имали?

Њени коментари су очигледно били усмерени на теорију „порекла из лабораторије Вухан“ коју је Трампова администрација агресивно наметнула. Неки од њених чланова, попут државног секретара Мајка Помпеа, нису окљевали да наведу „огромне доказе“ који су, како је навео, показивали да је вирус створио човек и вероватно потиче из кинеске лабораторије.

Ванг је потврдила да је институт радио на три жива соја корона вируса шишмиша, али њихов геном је био различит од гена Цовид-19 – или САРС-ЦоВ-2, као што је познато научној заједници. Један такав сој има 96-постотну сличност са обичним САРС вирусом, док „њихова највећа сличност са САРС-ЦоВ-2 достиже само 79,8 одсто“.

Али према стандардима студија из вирологије, чак и најмањи јаз у процентима чини велику разлику, објаснила је Ванг.

- У природном свету, потребно је дуго времена да се вирус природно развија и мутира да би постао САРС-ЦоВ-2 - открила је Ванг. Позвала се на “тренутни консензус међународне академске заједнице” да Цовид-19 потиче од дивљих животиња.

Сада је на истраживачима да дубље уђу у његово порекло “на основу научних података и чињеница”.

Кина је сама доследно одбацила америчку теорију као “неутемељене оптужбе”, док је СЗО закључила да сви доступни докази указују да не потиче из лабораторије. Та се оцена поклапа са виђењем најближих савезника Вашингтона – осим са обавештајном заједницом Седињених Држава – који су већ искључили могућност да је Цовид-19 створен од стране човека.

Пекинг је са своје стране изразио спремност да сарађује у утврђивању порекла Цовид-19, под условом да таква међународна истрага буде "професионална“ и без политичке игре наметања кривице, изјавио је у недељу државни саветник и кинески министар спољних послова Ванг Ји.

(Логично)