Без медијске помпе, у Либији се одвија руско-турски рат: Барјактар и панцир грме око Триполија

Б. ВЛАХОВИЋ

понедељак, 25. 05. 2020. у 23:33

Без медијске помпе, у Либији се одвија руско-турски рат: Барјактар и панцир грме око Триполија

Заробљен "Панцир" код Триполија

Надметање модерне војне технике двеју земаља
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - МОСКВА

ИАКО без уобичајене медијске буке, у Либији је у току директан судар руске и турске војне технике. Према последњим информацијама, руски "панцир С1Е" оборио је турски ударни дрон "барјактар". Није никаква тајна да Либијска национална армија Халифе Хафтара има "панцире", које је добила од Емирата. На другој страни, јединицама Владе националног спаса помажу Турци, који и управљају својим беспилотним летелицама.

Владу националног спаса предводи премијер Фајез Сараџ, а "источну владу" Абдал Абдурахман Танија, на чијој је страни Либијска национална армија, којом командује Халиф Хафтар, коју подржавају Египат и Арапски Емирати.

Доказ жестине сукоба је и то што је прошле недеље турска агенција Анадолија саопштила да су ударни дронови "барјактар" за четири дана уништили чак девет "панцира С1Е".

СИРИЈСКО ИСКУСТВО Руски пуковник Владимир Попов тврди да захваљујући "панцирима" ниједан напад на руску базу Хмејмим у Сирији није успео. Тим "Панцирима" Руси су оборили 54 противничке ракете и 16 дронова. Попов подсећа на то да су у Сирији "панцири" успешно обарали и америчке ракете у априлу 2018. - У Идлибу, у марту 2020, турски дронови су успели да оштете неколико "панцира" зато што их сиријска армија није добро маскирала - објашњава пуковник Попов. - Сиријци су потценили способност турских дронова.

Нико од руских званичника није то коментарисао, јер у Москви тврде да њихова војска не ратује у Либији. Али су зато реаговали московски експерти, који су покушали да увере своју јавност да ти губици не могу да нанесу штету Русији јер се експортна варијанта "панцира С1Е" разликује у електроници од оних које има руска армија.

На другој страни, јединице Владе националног примирја заробљавање макар и оштећеног "панцира С1Е" у близини Триполија сматрају великим војним успехом. Нема сумње да су они тај трофеј предали турској армији, како би она могла да га растави и види у чему је тајна тих комплекса. Доктор војних наука Константин Сивков каже да су "панцири С1" раније продавани Сирији и другим земљама на Блиском истоку, међу осталим и Арапским Емиратима, и да у њима нема ничег супертајног. А управо Емирати подржавају генерала Хафтара.

Пуковник у пензији Владимир Мухин, али и други руски аналитичари, тврде да су анализе показале да су противници успевали да униште "панцире" због незнања војника и официра који их опслужују.

"Панцир" је у Либију стигао преко Емирата

Иначе, Хафтарови официри тврде да су оборили 14 турских ударних дронова и четири бојева авиона.Турски дрон "барјактар" срушен у Либији


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Pesterac

26.05.2020. 04:22

@Бањалучанин - Ne Turska 9:0 Rusija!!! Tolika pompa oko pancira te skidaju muvu u lwtu te ovo te ono kada sta biva u realnom sukobu!!!?? Prc nista pale ih dronovi od nekoliko hiljada dolara ...

Мр Радомир Шћепановић

26.05.2020. 06:14

Ливија либијцима! Генерал Хафтар нека победи!

Pesterac

27.05.2020. 12:02

@Мр Радомир Шћепановић - Da pobedi Haftar!!?? Pa da Rusi su sa njim a Rusi uvek pomazu kome netreba!!! Ali Turci ih fino docekasr po nosu

Poredbenik

26.05.2020. 08:55

Dobro su oni to smislili: Vi udrite na nas a mi ćemo na vas pa ćemo tako i mi vi videti nedostatke naših oružja a razmenjivaćemo i podatke ako treba. A Libijci ginu dok se oni gnjidosi (gvaidosi) koji su to sve zakuvali cerekaju sa strane (isti oni koji su zakuvali i kod nad).

Гојко

26.05.2020. 17:26

@Vujo - Ginu i nashi.Pre par dana je poginuo Aleksa Djuric koji radi za ruski Wagner,a pre toga je bio u Siriji,te mu je sirijski general Ali Ajub odao posmrtnu zahvalnost za ono sto je pokazao u borbi protiv terorista.Postoji slika kada se krece u koloni vojnika 63. padobranske brigade kod Pashtrika.Jos nije izvucen iz proturske teritorije / GNA / u Libiji.