Сједињене Америчке државе се већ више од два месеца боре против корона вируса. Ова тврдња стоји у свим тамошњим медијима, али истина је изгледа, потпуно другачија. Синиша Нешић живи у Лос Анђелесу већ пет година и открио нам је како је корона заправо постала најуноснији бизнис који Америка не памти.

- Тачно тако, корона вирус је постала озбиљан бизнис овде - рекао нам је овај рођени Београђанин. - Целодневни боравак у болницама за заражену особу износи 19.000 долара. Ако узмете у обзир да особе које доспеју на респиратор морају да буду хоспитализоване бар три недеље доћићете до суме од 399.000 долара. Оно што болнице масовно раде је да пријављују сваку смрт као да је од вируса короне, а заправо људи умиру од различитих обољења. Иза свега тога стоје паре. Болница пријављују и оне који су умрли од инфаркта, од можданог удара или карцинома као да су имали корона вирус. Разлог за то је то што болница од државе за сваког преминулог од ковида-19 добија 15.000 долара.

Породице заражених пацијената је на великим мукама, јер свако од њих може сваког тренутка постати велики дужник према држави.

- Уколико оболела особа не може да плати лечење, држава му одмах ставља хипотеку на стан, кола или имовину, а ако се догоди да та особа умре дуг прелази на родбину. Због тога моји пријатељи буквално "чупају косу с главе".


Истина, ситуација у Лос Анђелесу није толико драматична као у Њујорку, а последњих дана се појавила вест да вирус "коси" у Јужној Америци. Баш као и у Србији ношење маски на улицама је обавезно.

- Носим маску где год да изађем јер су казне превелике. Полиција зауставља чак и људе који је имају како би можда могли да ипак напишу неку казну. Америкнци су очајни због тога. Јер са свих стана имају превелике расходе. Пет година живим овде и овакав безобразлук још нисам видео.


Према последњим информацијама Америка има 1,69 милиона оболелих, 340 хиљада излечених, а преминулих 98.216.