Стручњак из Софије упутио ОТВОРЕНУ ПРЕТЊУ Македонији: Ако не прихватите бугарске корене ЈЕЗИКА кога су вештачки СТВОРИЛИ СРБИ, остаћете ПРЕД ВРАТИМА ЕУ!

Novosti Online

25. 05. 2020. у 20:53

Стручњак из Софије упутио ОТВОРЕНУ ПРЕТЊУ Македонији: Ако не прихватите бугарске корене ЈЕЗИКА кога су вештачки СТВОРИЛИ СРБИ, остаћете ПРЕД ВРАТИМА ЕУ!

Фото: Depositphotos

Докле год Северна Македонија не признаје бугарске корене свог језика, који су вештачки створили српски академици 1945. године, Бугарска је неће пустити у ЕУ, изјавио је стручњак за међународне односе, бугарски новинар Велизар Енчев
КОМЕНТАРИШУЋИ изјаве македонских политичара поводом Дана словенске писмености који је јуче обележен, новинар је истакао да је огорчен саопштењем лидера опозиционе македонске странке ВМРО ДПМНЕ Христиана Мицкоског који је изјавио да су Ћирило и Методије македонски просветитељи.

Енчев је незадовољан и због тога што је премијер Северне Македоније Оливер Спасовски изјавио да је ћирилица направљена за стандардизацију македонског језика.

- Докле год не признајете бугарске корене свог језика, који су вештачки створили српски академици 1945. године, Бугарска вас неће пустити у ЕУ. Цар Самуило, цела плејада стваралаца Бугарског препорода и Гоце Делчев су Бугари и њихово стваралаштво је бугарско! Ако не прихватите ове неоспорне историјске чињенице, остаћете пред вратима Европске уније - истакао је бугарски новинар.

Према његовим речима, Северна Македонија нема намеру да ревидира своју историју, а заједничка бугарско-македонска комисија за историјска питања служи само као алиби за Брисел и Софију док Скопље не добије позив за преговоре о ступању у ЕУ.

- Зар је нормално да након ове антибугарске паљбе, која не престаје последњих 75. година, настављају да се брину о земљи која отворено саботира Споразум о пријатељству и која претендује на нашу историју - изјавио је новинар у интервјуу за портал „Епицентар“.

Према његовим речима, Грчка је потписивањем Преспанског споразума добила од Северне Македоније све, за разлику од Бугарске која је годину дана раније закључила Споразум о пријатељству, добросуседству и сарадњи.

У случају Грчке, Македонци су морали да се одрекну такозване антиквизације македонске историје, да промене име своје земље и да унесу измене у устав.

- А шта је од 1. августа 2017. године добила Бугарска, чланица ЕУ и НАТО-а? Скопље је великодушно пристало да буде део бугарско-македонске историјске комисије, која ће дискутовати о садржају уџбеника историје, књижевности и географије, који се издају у тим земљама. И ништа више! За тако скромно обећање Северне Македоније, која присваја бугарску историју и културу, чланица ЕУ и НАТО (Бугарска) дозволила им је да ступе у НАТО, а да притом није добила ни стоти део онога што је Скопље дало Грчкој - рекао је новинар.

Према његовим речима, да је Софија имала „самопоштовање“ као Грчка, могла је поставити Скопљу строге услове.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Александар Првуљ

25.05.2020. 21:14

Тај рад. Бугарин и јесте ту да удари слеђа кад се најмање надаш.

криза идентитета

25.05.2020. 21:34

Македонски језик нису створили српски академици, ваћ хрватски бравар и словеначки учитељ. Кад смо већ код тога; срећан вам Дан младости, другови СлавоМакедонци.

Miki

26.05.2020. 01:23

@tuta bugarin - Srpski, bugarski i makedonski su jedan te isti jezik i razlikuju se izmedju sebe manje od dijalekata njemackog ili Italijanskog. Kako se zove taj jezik i da li cemo njegove razlicite nijanse da posmatramo kao posebne jezike je zapravo stvar politike, sto ce reci da ne mora nuzno da ima veze s razumom, ali sa interesima ima uvijek.

Goran

26.05.2020. 02:33

Cudime sto pisu ovde takve komentare da se stvarno zgrozim makedonski jezik je makedonski nije bugarski ni srpski neznam kako podrzavate fasiste koji su ubijali palili pljackali zajedno sa cetnicima balistima u juznoj Srbiji koji su dali vazdusan prostor da nas bobarduje nato bruka i sramots

драгана

26.05.2020. 13:38

@Goran - "Makedonski jezik"?Čekam da se oglase i Grci,pa da komedija bude kompletna.Taj "jezik" je dijalekat srpskog jezika.

Ilić Bojan

27.05.2020. 16:28

Bugari prvo da vrate "Svetog kralja" Milutina pa onda da prodaju ove kadanske priče!Inače su hteli i telo Svetog Save da ukradu....