КАРАЧИ - Фатална грешка пилота могући је узрок пада авиона у Пакистану, у којем је погинуло 97 људи, први су резултати истраге.

Пилоти лета 8303 Пакистан ерлајнза највероватније су заборавили да спусте точкове приликом покушаја слетања, пише "Тајмс ов Индија", позивајући се на прве резултате истраге и анализу података са лета.

Посада је, када је приметила грешку, прекинула слетање и почела да подиже авион како би поново покушала да га приземљи, али су се мотори оштетили, а потом и отказали, преноси Спутњик.

Због тога је авион пао на стамбено насеље у Карачију. У паду је погинуло 97 од 99 људи, колико их је било у летелици.

Извори "Тајмс ов Индија" наводе да се у снимку из пилотске кабине, приликом првог покушаја слетања, чује звучно упозорење које највероватније упућује на то да нису спуштени точкови. Слетање је прекинуто када је авион био на висини нешто већој од 80 метара.

Подаци контроле лета показују да је авион закаснио са спуштањем и да је био на превеликој висини када је пришао аеродрому, на шта их је упозорио контролор, али је посада ипак одлучила да покуша слетање.

Пилоти су пре пада контроли лета пријавили отказивање мотора, али из снимка није јасно да ли је реч о оба мотора или само о једном.