Почиње тестирање нове терапије за корону: Интерлеукин 7 - нова нада за лечење ЦОВИД-19?

Танјуг

понедељак, 25. 05. 2020. у 12:45

Почиње тестирање нове терапије за корону: Интерлеукин 7 - нова нада за лечење ЦОВИД-19?

Фото Depositphotos

Британски научници почеће да тестирају протеин интерлеукин 7 као нову терапију у лечењу ЦОВИД-19, пренео је ББЦ
Британски научници почеће да тестирају протеин интерлеукин 7 као нову терапију у лечењу ЦОВИД-19, пренео је ББЦ.


Научници у Великој Британији открили су да особе заражене корона вирусом имају мали број ћелија имуног система које се зову Т-челије или Т-лимфоцити. Анализа крви 60 пацијената оболелих од ЦОВИД-19 показала је значајан пад броја Т-ћелија. Овакви резултати изненадили су научнике јер ове ћелије имају заштитну и одбрамбену улогу, али је корона вирус смањио њихов број.


У микролитру капљице крви здраве особе прошечно има између 2000 и 4000 Т-ћелија, док је код пацијената заражених ЦОВИД-19 који су били обухваћехни истраживањем ових ћелија било измеду 200 и 1200.


У новом клиничком испитивању тим научника са Института Франсис Крик, Кингс Колеџа Лондон и из болнице Гајс енд Сент Томас испитаће ефикасност интерлеукина 7, протеина који повећава број Т-ћелија и који може помоћи у борби против корона вируса. Протеин ће бити даван пацијентима са ниским бројем лимфоцита који су на одељењу интензивне неге провели више од три дана.


Научници тврде да би ова проучавања могла да доведу до формулисања теста за утврђивање броја Т-ћелија у крви који би омогућио да се предвиди развој тежих облика ЦОВИД-19.


Ману Шанкар-Хари из болнице Гајс енд Сент Томас рекао је да око 70 одсто пацијената оболелих од ЦОВИД-19 који се приме на одељења интензивне неге има између 400 и 800 лимфоцита по микролитру крви, те да тај број почиње да расте чим почну да се опорављају.


Интерлеукин 7 је већ тестиран на мањој групи пацијената са сепсом, када се показало да овај протеин подстиче стварање Т-ћелија.