Чак 19 сарадника Центра за припрему космонаута у "Звезданом градићу" у Подмосковљу заражено је вирусом корона. Међу њима нема ниједног космонаута. Лекари тврде да се ситуација полако нормализује. Демантована је информација да је у Центру за припрему космонаута заражено 29 људи. Осим тога, сада се тврди да је 13 особа оболелих од вируса већ оздравило.

Све оболеле заразили су чланови породице који су долазили код њих из Москве. И код заражених у "Звезданом градићу" код већине заражених нема никаквих симптома или болест протиче у лакој форми. У болници су била два човека, који су већ отпуштени.

У последња 24 сата у Русији је умро рекордан број заражених короном - 153 пацијената. Укупно је умрла 3.541 особа. Минулог дана откривено је 8.599 заражених људи, од чега њих 3.777 нема никаквих симптома. Укупан број заражених је 344.491.

Охрабрујуће је што се повећава број оних који су оздравили и напуштају болнице. У недељу је кући отишло 5.363 људи.

Нажалост, још има градова и места где се појављују жаришта заразе. У Ростовској области забележена су чак 353 случаја, а то нагло повећање броја изазвало је масовно заражавање у Саљском психијатријско-неуролошком интернату. Тамо је, како тврди губернатор Ростовске области, заражено 138 људи. Иначе, у области је укупно заражено 3.417, људи од којих је умрло 34.

Главни епидемиолог Русије академик Николај Брико у интервјуу у недељу је изјавио да ће се моћи безбрижно говорити о проласку епидемије вируса кад буде вакцинисано 95 одсто становништва. По његовом мишљењу, потпуна ограничења санитарне заштите скинуће се тек кад од 60 до 70 одсто становника буде имало имунитет против вируса корона. Засад у Москви тај имунитет има само 12,5 одсто становништва.

Што се тиче вакцине против короне, у Русији њу прави више центара и сви обећавају да ће она бити ефикасна. Али њена серијска производња би могла почети најраније почетком јесени.