ПОКОЈНИ генерал Касем Солејмани, командант "Кудс" снага Иранске револуционарне гарде, је пред атентат у коме је погинуо послао поруку Мухамеду ал-Даифу, вођи Касам бригада - војног крила Хамаса.

Како наводи либанска телевизија Ал-Мајадин, која је наклоњена Хезболаху, Солејмани је Даифу обећао да Иран "никада неће оставити Палестину на цедилу, без обзира на притисак којем су подвргнути, као и да ће узвратити на све нападе".

Солејмани је палестинског колегу Мухамеда ал-Даифа описао као "живог мученика и храброг борца", и додао је још једном да Иран никада неће препустити Палестину неизвесној судбини.


Покојни командант "Кудса" је такође преко Даифа поздравио и шефа политичког бироа палестинског Хамаса - Исмаила Ханију, и описао га као "оличење отпора", а такође је нагласио да је одбрана Палестине "част и обавеза коју неће напустити за било шта на свету", као и да ће заувек важити политика да су "непријатељи Палестине и непријатељи Ирана".

Солејмани је поруку вођи Касам бригада завршио следећим речима:

- Надам се да ће нам Бог помоћи да увек будемо на вашој страни, и дати нам прилику да постанемо мученици за палестинску ствар.

Солејмани је убијен у нападу америчких дронова на Међународни аеродром у Багдаду 3. јануара 2020. године. Са њим је том приликом убијен и Абу Махди ал-Мухандис, вођа ирачке војне формације Хашд ал-Шаби.

(Србија Данас)