ШЕФ Беле куће, Доналд Трамп, отворио је широк фронт за свој обрачун са политичким непријатељима. Не кријући да је то део његове предизборне кампање за други мандат на америчком кормилу, Трамп све више убрзава след догађаја. Друго поглавље "Украјинагејта", "Обамагејт" и рат објављен такозваној Дубокој држави, само су сегменти борбе за коју неки аналитичари тврде да ће њен исход имати далекосежне последице по цео свет.

Листу ривала ка којима Трамп одапиње стреле предводе његови претходници у Белој кући, Бил Клинтон и Барак Обама, а одмах за њима су Џозеф Бајден, бивши потпредседник, и кандидат демократа за највишу државну функцију. Следе финансијски магнати Џорџ Сорош и Бил Гејтс.

Сорош је Трампова мета као Бајденова финансијска залеђина (пре месец дана донирао је више од 28 милиона долара за кампању Демократске странке), али и као, како се говори, један од стубова Дубоке државе, односно, "владара у сенци који настоје да потпуно завладају светом".

ГЕЈТС ШЕФ "ДУБОКЕ ДРЖАВЕ" ВЛАСНИК "Мајкрософта" Бил Гејтс, кога је магазин "Форбс" прогласио најбогатијим на свету има, наводно, једну од најважнијих улога у групи владара из сенке. Гејтсов план депопулације, односно, доласка до "златне милијарде" људи, сматра се циљем тзв. дубоке државе. Контроверзе око Гејтсовог финансијског аранжмана на изради вакцине против короне, додатно доливају уље на ватру.

Трамп покушава и да уђе у траг сумњивом новцу који је завршавао на свим странама Земљине кугле, између осталог и на Балкану. Бројни аналитичари као Трампову предност истичу чињеницу да су му руке неупрљане крвљу, будући да није повео САД ни у један нови рат. Има и оних који сматрају да свој политички ангажман Трамп доживљава делом као "мисију да САД престане да буде најомраженија нација на свету".

Понашање шефа Беле куће у пандемији короне стратешки је обрт без преседана у политици лидера САД у последњих неколико деценија. Неки теоретичари чак сматрају да је управо пандемија короне "подигла рампу" за политичке промене и коначни обрачун суверениста и глобалиста.

Други, пак, Трампов одговор на пандемију називају "великом бруком коју амерички председник покушава да заташка нападима на Обаму". Трамп тврди да ће "Обамагејт" надмашити "Вотергејт" и најављује доказе да су му демократе Обама и Хилари Клинтон "напаковале" сарадњу са Русима. Истрага о тој, наводној спрези Москве и Трампове предизборне кампање, започета у време Обаминог мандата, продужила се и пошто је Трамп победио на изборима, и траје још увек.

Трампови противници, међутим, тврде да је "Обамагејт" само теорија завере по којој је Обама наводно организовао истрагу руског мешања у америчке изборе 2016. године. "Обама је само средство. Све што може, Трамп ће учинити да би приказао Бајдена у негативном светлу уочи избора", вели Норман Орнштајн из Института "Америкен ентерпрајз".

Амерички министар правде Вилијам Бар, развејао је Трампове наде да би Обами могла да запрети и затворска казна. Бар је, ових дана, изјавио да нема могућности за покретање кривичног поступка против Обаме. С друге стране, недавно објављени поверљиви документ конгресмена Девина Нуњеза, даје Трампу додатни ветар у леђа кад је "Обамагејт" у питању.


Џорџ Сорош

ОБРАЧУН НА СУДУ ЗИМУС је обрачун америчких суверениста и глобалиста ушао и у правне оквире. У калифорнијском суду покренут је поступак против двојице бивших председника САД и чланова њихових породица. Тужбом су обухваћене најуспешније компаније као: "Амазон", "Тесла", "Мајкрософт" Била Гејтса и "Фејсбук" Марка Цукерберга, кинеске фирме "Хуавеј" и "Алибаба", али и КП Кине, Сорошеве и Рокфелерове фондације, па и неколико најутицајнијих америчких медија: Си-Ен-Ен, "Њујорк тајмс", магазин "Тајм", "Вашингтон пост", као и Светска банка.

Оптужбе лете у оба смера: Трамп тврди да је Обама изиграо америчке грађане, а овај му одговара да је неспособан да се носи са пандемијом короне и управља земљом у ванредним околностима. Шеф Беле куће више пута је оптужио Обаму да је делом крив за кризу изазвану вирусом корона, "због лошег одговора на епидемију свињског грипа".

Трамп, такође, тврди да су Обама и Бајден знали да Еф-Би-Ај истражује Мајкла Флејна, његовог некадашњег саветника за националну безбедност, који је потом, 2017. године, признао да је дао лажне изјаве о разговорима с руским амбасадором у САД.

- Све то вам је Обама. То је и Бајден. Ти су људи корумпирани, и ухватили смо их - рекао је Трамп, који се на "Твитеру" захвалио Обами и Бајдену, написавши: "Запамтите, Обама и Бајден су разлози због којих сам ја у Белој кући".

Бајдена је Трамп оптужио и за друго поглавље у "Украјинагејту". Америка је тако, добила још једну мегааферу од чијег расплитања може и да зависи ко ће на изборима, 3. новембра, постати председник. Украјински дипломата Андреј Телиженко, који је службовао у Вашингтону, изјавио је да је бивши шеф његове земље Петар Порошенко добио 200 милиона долара да стопира кривичну истрагу против кијевске компаније "Бурисма", у којој је, на високој функцији, био Бајденов син Хантер.

На почетку "Украјинагејта", америчке демократе приписале су Трампу уцењивање украјинског председника Владимира Зеленског и дале све од себе да му се изгласа неповерење. Трампа је, међутим, у фебруару, Сенат ослободио оптужби, а наставак "Украјинагејта" могао би да се претвори у високоексплозивно минско поље за Бајденове изборне шансе.


Џо Бајден

Овоме у прилог иде чињеница да је државно тужилаштво Украјине, на основу обимне документације и бројних доказа, управо покренуло поступак против Порошенка зато "што је са бившим потпредседником САД Џоом Бајденом склапао договоре на штету своје земље".

По речима Путиновог саветника, професора политичких наука Игора Панарина, Вашингтон је подељен у две снажне, супротстављене групације. С једне стране је, оцењује, национално оријентисани патриота Трамп, а с друге су глобалисти, углавном демократе и британски лоби у САД, чији је центар моћи и управљања у Лондону. Трамп је, сматра овај експерт, окружен глобалистима, лондонским агентима, створеним у САД током Хладног рата.

- Иза Трампа стоје снажне националне снаге патриотски настројених представника индустрије, бизниса и специјалних служби, пре свега морнаричке обавештајне службе и Националне сигурносне агенције (НСА). Чини ми се да ће спречити покушај пуча и помоћи Трампу да, између осталог, успостави односе с Русијом - каже Панарин.