Разговори немачке владе и националног авиопревозника Луфтханзе о помоћи вредној девет милијарди евра настављају се током викенда, пошто је влада поставила авиокомпанији услов који би скоро онемогућио њен опоравак, рекли су добро обавешени кругови за лист "Ханделсблат".


Немачка влада захтева да Луфтханза прихвати испоруку свих авиона које је компанија раније наручила од Ербаса, европског конкурента Боингу, а који су озбиљано финансијско оптерећење за компанију.


Ти авиони би у наредне три до четири године компанију коштали више од пет милијарди евра, а извори немачког листа оцењују да је уз такву обавезу опоравак Луфтханзе немогућ. Тиме би се значајно умањила помоћ владе од девет милијарди евра.


Ово неслагање највероватније ће одложити одобравање пакета помоћи компанији. Састанак надзорног одбора Луфтханзе који је требало да се одржи у петак одложен је за понеђељак.


Због пандемије корона вируса и забране летења Луфтханза је као и остали авиопревозници приземљила авионе и тиме претрпела велике губитке.


Ако се влада и Луфтханза не договоре наредних дана, највећој европској авиокомпанији прети инсолвентност.


Европска комисија која треба да се изјасни о државној помоћи авио-компанијама указивала је раније да она треба да има у виду заштиту животне средине. У том смислу обновљање авио-флоте била би предност.