Два кубанска лека знатно смањила смртност: За девет дана само два преминула пацијента

Танјуг

23. 05. 2020. у 11:33

Два кубанска лека знатно смањила смртност: За девет дана само два преминула пацијента

Фото ЕПА

Кубанске власти саопштиле су да је коришћење два лека која су развиле кубанске биотехнолошке компаније довело до значајног смањења смртности од последица корона вируса у тој земљи
Кубанске власти саопштиле су да је коришћење два лека која су развиле кубанске биотехнолошке компаније довело до значајног смањења смртности од последица корона вируса у тој земљи.


Здравствени званичници Кубе саопштили су да су за протеклих девет дана регистрована само два смртна случаја повезана са ЦОВИД-19, пренео је Ројтерс.


Влада у Хавани, која се, како наводи Ројтерс, нада да ће доћи до повећања извоза кубанских лекова, рекламира разне кубанске лекове који помажу у спречавању упалних инфективних процеса повезаних са ЦОВИД-19.


Власти карипске државе наводе да су два лека посебно помогла у лечењу тешко оболелих од ЦОВИД-19, односно у спречавању "цитокинског синдрома" - опасне имунолошке претеране реакције организма, која доводи до тога да имуни систем напада здрава ткива заједно са самим вирусом.


Један лек је "итолизумаб" - моноклонално антитетло које се производи на Куби и у још неким земљама, док је други лек врста пептида који је кубанска биотехнолошка индустрија развила и првобитно тестирала у лечењу друге фазе реуматоидног артритиса, јавља Ројтерс.


"Око 80 процената пацијената који дођу до критичног стања, умиру. На Куби, 80 одсто оних који заврше у критичном стању буде спасено", изјавио је кубански председник Мигел Дијаз-Канел раније ове недеље за државну телевизију.


Ројтерс додаје да научници упозоравају да је потребно извршити опсежна истраживања како би се дошло до података о ефикасности и безбедности ових лекова.


Кубанске здравствене власти, међутим, наводе да је експериментално коришћење довело до тога да смртност од последица ЦОВИД-19 на највећем карипском острву буде сведена на 4,2 одсто, док је она у том региону 5,9, а на глобалном нивоу 6,6 одсто.


Куба, са око 11 милиона становника, од почетка пандемије је регистровала 1.916 оболелих и 81 смртни случај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације