Кубанске власти саопштиле су да је коришћење два лека која су развиле кубанске биотехнолошке компаније довело до значајног смањења смртности од последица корона вируса у тој земљи.


Здравствени званичници Кубе саопштили су да су за протеклих девет дана регистрована само два смртна случаја повезана са ЦОВИД-19, пренео је Ројтерс.


Влада у Хавани, која се, како наводи Ројтерс, нада да ће доћи до повећања извоза кубанских лекова, рекламира разне кубанске лекове који помажу у спречавању упалних инфективних процеса повезаних са ЦОВИД-19.


Власти карипске државе наводе да су два лека посебно помогла у лечењу тешко оболелих од ЦОВИД-19, односно у спречавању "цитокинског синдрома" - опасне имунолошке претеране реакције организма, која доводи до тога да имуни систем напада здрава ткива заједно са самим вирусом.


Један лек је "итолизумаб" - моноклонално антитетло које се производи на Куби и у још неким земљама, док је други лек врста пептида који је кубанска биотехнолошка индустрија развила и првобитно тестирала у лечењу друге фазе реуматоидног артритиса, јавља Ројтерс.


"Око 80 процената пацијената који дођу до критичног стања, умиру. На Куби, 80 одсто оних који заврше у критичном стању буде спасено", изјавио је кубански председник Мигел Дијаз-Канел раније ове недеље за државну телевизију.


Ројтерс додаје да научници упозоравају да је потребно извршити опсежна истраживања како би се дошло до података о ефикасности и безбедности ових лекова.


Кубанске здравствене власти, међутим, наводе да је експериментално коришћење довело до тога да смртност од последица ЦОВИД-19 на највећем карипском острву буде сведена на 4,2 одсто, док је она у том региону 5,9, а на глобалном нивоу 6,6 одсто.


Куба, са око 11 милиона становника, од почетка пандемије је регистровала 1.916 оболелих и 81 смртни случај.