ВАШИНГТОН - Министарство трговине САД саопштило је да додаје 33 кинеске компаније и друге институције на економску црну листу због кршења људских права и због забринутости за америчку националну безбедност који укључују оружје за масовно уништење и друге војне активности.

Према Ројтерсу, црна листа најновији је напор Трампове администрације да нападне компаније које су везане за војне набавке и казни Пекинг због поступања са муслиманским мањинама, а до ње долази у тренутку када су лидери Комунистичке партије у Пекингу открили детаље плана о наметању закона о националној безбедности Хонг Конгу.

Одељење за трговину саопштило је да санкционише девет компанија и институција на основу тога што су „саучесници у кршењима људских права и злоупотребама почињеним у кинеској кампањи репресије, масовног произвољног притвора, принудног рада и надзора високе технологије против Ујгура" и других.

Одељење за трговину је такође додало 24 владине и комерцијалне организације на економску листу због омогућавања набављања ствари које може користити кинеска војска.