Москва у споразуму о извиђачким летовима и поред америчког повлачења: Руси се не боје отвореног неба

Б. ВЛАХОВИЋ

23. 05. 2020. у 10:30

Москва у споразуму о извиђачким летовима и поред америчког повлачења: Руси се не боје отвореног неба
Једини договор који је преостао између две суперсиле је СТАРТ-3, који истиче 2021.
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - МОСКВА

РУСИЈА не намерава да напушта Споразум о отвореном небу и поштоваће га све док он буде на снази, изјавио је заменик министра спољних послова РФ Александар Грушко, убрзо пошто су САД објавиле да су одлучиле да се из њега повуку.

Грушко је изразио наду да након што су САД напустиле тај договор, то исто неће учинити и друге потписнице тог међународног документа, којих је укупно било 34.

- Све док је Споразум на снази, Русија ће поштовати сва права и обавезе - казао је Александар Грушко, а у првим реакцијама Москва је оценила да је одлука ударац за безбедност Европе.

Повлачење САД би требало да ступи на снагу за шест месеци, почев од петка. Као разлог за излазак из договора, амерички председник Доналд Трамп је изјавио да је Русија та која није поштовала Споразум о отвореном небу.

Када је он потписиван 24. марта 1992. године у Хелсинкију, говорило се да ће допринети јачању безбедности у свету. Русија га је ратификовала 26. маја 2001. године.

ЗАБРИНУТОСТ У ЕВРОПИ ДЕСЕТ европских земаља, међу којима су Француска, Немачка, Белгија, Шпанија и Холандија, изразило је жаљење и забринутост због америчке одлуке о повлачењу из Споразума. САД су се већ повукле из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета из времена Хладног рата, који забрањује крстареће ракете лансиране са земље с дометом од 500 до 5.500 километара.

Специјални авиони Русије и САД надлетали су реципрочно војне објекте у те две земље, али је договор важио и са земљама чланицама НАТО.

За време инспекције, у авионима су били не само гости, већ и домаћини, тако да се не може говорити о било каквој шпијунажи. Прави шпијунски авиони имају далеко бољу технику за снимање. Први већи скандал избио је у августу 2017, када су Американци посредством Си-Ен-Ена саопштили да су незадовољни зато што је руски авион пролетео изнад Беле куће и Пентагона, као и изнад тајног бункера намењеног за америчко руководство у близини Вашингтона. Лист "Њујорк тајмс" наводи да је управо тај прелет највише разгневио Трампа.

Касније су Американци, 2019. године, изјавили да Споразум о отвореном небу не одговара њиховим националним интересима. Навели су да Руси не дозвољавају прелет изнад места где су смештени балистички пројектили, као и да им није дозвољено летење изнад делова Русије где се одржавају велике војне вежбе.

Прошле јесени је "Волстрит џурнал" писао о томе да је Трамп већ потписао документ о раскидању тог договора, а главни аргумент је да он даје велике могућности Русима за шпијунажу. Американци су окривили Русе и за то да њихов авион има апаратуру за снимање, која је забрањена.

Руски експерти су тада дошли до закључка да су у Вашингтону већ одлучили да изађу из тог међународног договора. Москва тврди да неће изгубити ништа ако се убудуће не буде поштовао тај споразум, јер све оно што интересује Русе одлично се види на сателитским снимцима. Квоте за летење - по 42 лета годишње, које су имали Русија и Белорусија, много су мање него што их имају све чланице НАТО, што говори колико је ко био у предности.

После изласка из Споразума о отвореном небу остао је само још један, онај о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ-3), који истиче 5. фебруара 2021. године.


ДОГОВОР И АМЕРИЧКО "ГУНЂАЊЕ"

У АВИОНУ увек мора бити представник земље домаћина која допушта надлетање њене територије. На летелицама нема никаквог наоружања, а домаћини имају право да прегледају опрему за снимање. Полетања се обављају са посебних аеродрома. У Русији су то аеродроми у Подмосковљу - Кубинка, затим у Улан Удеу, Магадану и Воркути.

Русија за надгледање САД и Канаде користи авионе Ту-154М-ЛК1, а за инспекцију у земљама Европе АН-30Б. Од 2013. користи два нова авиона Ту-214ОН. Тада су у САД 2014. почели да "гунђају" да су они опремљени новом дигиталном опремом за снимање.

Американци за инспекције, према Споразуму о отвореном небу, користе летелицу која је модификација "боинга".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Zoka Jankovic

23.05.2020. 10:53

Mnogo godina unazad Amerima nista ne odgovara cak i to da nisu Rusi!!!