Проблеми у кланицама Француске, Немачке, Америке, Аустралије: Вирус корона сада вреба из погона за прераду меса

Г. ЧВОРОВИЋ

23. 05. 2020. у 07:59

Проблеми у кланицама Француске, Немачке, Америке, Аустралије: Вирус корона сада вреба из погона за прераду меса

Демонстранти испред кланице у Немачкој Фото АП

У САД, инфицирано је 5.000 радника у чак 115 оваквих установа
НАЈВЕЋА жаришта вируса корона у свету тренутно се налазе у - кланицама!

У Француској су у кратком року регистрована чак три оваква "кластера", и то у тренутку када вирус јењава. У Бретањи је заражено чак 69 радника, у близини Орлеана 34, у западном делу земље 11 радника.

Кланице су резервоари заразе и у другим земљама. У САД, инфицирано је 5.000 радника у чак 115 оваквих установа, док је њих 20 преминуло. У Немачкој заражене су стотине запослених у кланицама у Северној Рајни - Вестфалији или, на пример, на северу земље, у Бад Брамштету.

Последње распламсавање епидемије вирусом корона у кланицама забележено је пре неколико дана код запослених у кланици компанија "Вестеркраун" у немачком Дисену код Оснабрика где су установљена 54 нова случаја.

Инфицираних има и у Аустралији.

Стручњаци засад немају тачно објашњење за овај феномен. Многи сматрају да је могући разлог то што радници у кланицама мање, због природе посла, могу да држе потребну дистанцу, као и да су превише близу у свлачионицама. То се, међутим, не чини баш превише веродостојним, јер је проблем сличан и у другим фабрикама с ланчаном производњом.

Једно од објашњења би могло да буде да су радници у кланицама радили пуном паром за време изолације, јер су снабдевали грађанство храном, па су били више изложени. Има теорија, коју је изнео Лоран Хабер, генерални директор Агенције за здравље региона Центар - Долина Лоаре, да би то могло да се догађа и зато што је у кланицама хладно и влажно, што погодује ширењу вируса. Тај приступ има више смисла.

Француска Национална агенција за безбедност хране је умирила све изјавом да вирус не може да се пренесе преко заражене животиње, као и да постоје веома мали изгледи да се пренесе преко меса које је претходно додиривао заражени радник. Најпре, зато што вирус има "рок трајања", односно не може дуго да опстане напољу, а затим и што се месо термички обрађује. Излагање намирнице на температури вишој од 63 степена током четири минута смањује могућност заразе за десет хиљада пута.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)