МОСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Белорусија почиње да добија америчку нафту преко Пољске. То је резултат договора председника Лукашенка и државног секретара САД Мајкала Помпеа за време његовог боравка у Минску првог фебруара ове године. Информацију о транзиту америчке нафте до белоруских рафинерија потврдио је министар спољних послова Владимир Макеј. По којој ће цени Белорусија куповати америчку нафту за сада се не саопштава.


Већ је било саопштено да ће америчка нафта која стигне нафтоводом из Пољске бити прерађивана у великој рафинерији у Мозиру. Предвиђено је да се транспортује 100 хиљада тона нафте месечно.


Тако ће убудуће осим руске нафте у Мозиру прерађивати и ону коју Белорусија буде куповала од САД,Азербејџана, Норвешке и Саудијске Арабије. У државној компанији ,,Белнефтхим,, објашњавају да је руководство у Минску одлучило да из више земља купује нафту због повремених неспоразума са Москвом око цене. Белорусија не намерава да престане да купује руску нафту али ће предност имати они који понуде бољу цену. Из Русије ће нафта стизати нафтоводом ,,Дружба,, као и железничким цистернама.


Председник Белорусије Александар Лукашенко је још у априлу изјавио да ће његова држава ускоро почети на нови начин да купује нафту па ће престати вечни спорови са Москвом.


-Што будемо више имали продаваца нафте бићемо независнији, поручио је Александар Лукашенко. Није тајна да се Минск и Москва вишепута нису могли договорити око цене нафте и гаса.


Од почетка ове године обе велике рафинерије у Белорусији радиле су са 50 посто капацитета јер се крајем 2019. Москва и Минск нису могли договорити око дугорочног уговора и цене нафте. Аргумент Москве је био да она не може да продаје нафту и гас Белорусији по унутрашњим ценама јер је Минск касније реекспортовао енергенте и на томе добро зарађивао.


БЕЛОРУСИЈА И ЈЕРМЕНИЈА ТРАЖЕ БОЉЕ...


Председник Путин је саопштио да Белорусија и Јерменија не прихватају заједничку формулу земљеЕвро-азијске економске сарадње око цене гаса која би важила до 2025 године.


Спор је настао због разлика у ставовима око тарифа за транспорт гаса. На једној страни су Русија, Казахстан и Киргизија а на другој Белорусија и Јерменија.


Путин је објаснио да би се прихватио предлог око транспортних тарифа који траже Белорусија и Јерменија мора бити већи ниво интеграција тих земаља у тој заједници држава.