Он ће контролисати СВИХ 17 шпијунских служби САД: Сенат потврдио номинацију Ретклифа за директора обавештајних агенција

Танјуг

четвртак, 21. 05. 2020. у 20:02

Он ће контролисати СВИХ 17 шпијунских служби САД: Сенат потврдио номинацију Ретклифа за директора обавештајних агенција

Фото Танјуг / АП

Амерички Сенат потврдио је номинацију републиканског конгресмена из Тексаса Џона Ретклифа за новог директора националних обавештајних служби
Амерички Сенат потврдио је номинацију републиканског конгресмена из Тексаса Џона Ретклифа за новог директора националних обавештајних служби.


Сенат је номинацију подржао са 49 гласова за и 44 против, уз оштро противљење демократа, преноси Глас Америке.


Трамп је првобитно именовао Ретклифа прошле године, а затим изненада одлуцио да повуце његову кандидатуру. Ту одлуку је донео после критика сенатора из обе странке да Ретклиф, који је жестоко бранио Трампа током истраге о Русији, није квалификован да надгледа 17 америцких обавештајних служби.


Председник је неоцекивано поново именовао Ретклифа за положај директора националних обавештајних служби у фебруару ове године.


Ретклиф је на претресу о потврди своје номинације у Сенату, поцетком месеца, рекао да це обезбедити обавештајне податке без пристрасности, предрасуда или политицког утицаја и да верује да се Русија мешала у претходне председницке изборе и да би то могла поново да покуша да уради.


Вршилац дужности директора обавештајних служби до Ретклифовог избора био је амбасадор у Немачкој Ричард Гренел, такође Трампов присталица.


Ретклиф је пре него што је изабран за конгресмена био градоначелник Хита у Тексасу и тужилац у једном од округа у тој савезној држави. Прошле јесени је био члан Трамповог тима за процес опозива, а био је познат и по жестоком испитивању сведока током претреса у Представничком дому, пренео је АП.