ОД почетка кризе са вирусом корона Шпанија је готово у свему следила Италију, са једном недељом закашњења. Сада, када се обе земље налазе на изласку из велике здравствене кризе, шпанска влада поступа, рекло би се, знатно опрезније од италијанске.

Шпански премијер Педро Санчес, после бурне расправе са опозицијом у парламенту, успео је да добије већину гласова за пето продужење ванредног стања, сада до 7. јуна, али се отварање граница и слободан проток туриста из Европе и света не очекује пре почетка јула.

И док је Грчка већ отворила неке плаже, а Италија 3. јуна отвара границе за туристе и успоставља комерцијалне летове, у Шпанији до почетка јула неће бити могуће ниједном Мадриђанину да оде у своју кућу на приморју, а камоли страном туристи да уђе у земљу. Ако страни гост и дође, чека га карантин од 14 дана.

Шпанска влада сматра да је одлука италијанских колега преурањена, а то донекле правдају и последњим бројкама оболелих и преминулих. По подацима за понедељак, 18. мај, у Шпанији је било 256 нових случајева и 59 мртвих, док је у Италији 451 новозаражени и 99 мртвих!

- Италијанска влада трпи велики притисак од туристичког сектора. И наша такође, али ми бирамо опрез уместо исхитрености - поручио је премијер Санчес, праћен бурним негодовањем опозиције која га оптужује за "економски колапс земље".

Притисак на Санчеса да отвори границе не стиже само од туристичког сектора, већ и, како тврди дневни лист "Паис", од европских влада. Наиме, на хиљаде Немаца, Енглеза, Француза, Белгијанаца поседују некретнине широм Шпаније, а сада им је онемогућен улазак.

- Док год Мадриђанин не буде могао да оде у Галисију да посети своје родитеље, до тада ниједан Немац неће моћи да дође у своју кућу на Мајорки - преноси "Паис" речи неименованог министра.

Додатно негодовање становништва изазвала је најновија одлука владе, по којој сви старији од шест година морају да носе маске на отвореном или у затвореном простору, где год није могуће одржати дистанцу.