Кина неће устукнути уколико дође до ескалације тензија у односима са Вашингтоном, али званични Пекинг је уверен да су економска сарадња и опоравак од пандемије на врху приоритета, изјавио је данас представник кинеског парламента Жанг Јесуи, преноси Ројтерс.


Билатерални односи између Кине и САД су нарушени након што је Бела кућа оптужила званични Пекинг да је крив за ширење корона вируса и последично за пораст незапослености и гашење предузећа у САД.


"Кина неће започињати неприлике, али неће ни устукнути пред њима", упозорио је Жанг и указао да САД могу много да изгубе уколико одбаце сарадњу.


"Сарадња ће користити и Кини и САД, а сукоб ће само нанети штету", закључио је Жанг.


СИНХУА: СВИ СЛОЈЕВИ У КИНИ ТРЧЕ ДА НАДОКНАДЕ ИЗГУБЉЕНО


Кина је започела данас свој најважнији политички догађај године окупивши 2.000 делегата са маскама на лицима на састанку Народне политичке консултативне конференције Кине (ЦППК), након два месеца одлагања због пандемије корона вируса.


После заседања саветодавног тела ЦППК сутра ће уследити заседање Националног народног конгреса Кине, коме ће присуствовати 3.000 чланова, пренео је АП.


Овогодишње "две седнице" одлагане више од два месеца, имају посебно значење јер невиђена епидемија корона вируса усложњава напоре државе да искорени апсолутно сиромаштво и доврши изградњу умерено просперитетног друштва у сваком погледу, пренела је Синхуа.


Годишње седнице кинеског националног законодавног и политичког саветодавног тела одржавају се у време када се Кина суочава са све већим притиском да ове године оствари циљеве упркос избијању корона вируса и глобалне економске рецесије, наводи кинеска новинска агенција.


Очекује се да ће руководство на "две седнице", потврдити своју посвећеност остварењу циљева.


Задаци су веома тешки - до краја прошле године било је још на милионе сиромашних људи, а Ковид-19 је само још више усложио изазове, истиче Синхуа.


Кина мора да направи флексибилније и изводљиве циљеве економског развоја са приземним принципима за сузбијање унутрашњих и спољних несигурности.


Биће саопштена фискална и монетарна политика, доња линија запослености мора бити испуњена, а поред тога, разговараће се и о питањима јавног здравства.


Како пише агенција, то ће бити добра прилика да посланици и политички саветници постигну консензус, обједине мудрост и јачају морал за остварење националне мисије.


Епидемија је негативно утицала на кинеску економију, јер је њен бруто домаћи производ у првом кварталу опао за 6,8 процената на годишњем новоу.


Међутим, одлучност руководства да благовремено испуни циљ је чврста и његове акције су конкретне, зацртавајући курс ка квалитетној трансформацији и одрживом развоју.


"Не треба пропустити ни секунду, сви животни слојеви у кинеском друштву трче да би наставили да раде и производе како би надокнадили изгубљено време због епидемије", истиче Синхуа.