Филипини су постали глобално жариште за онлајн сексуално искоришћавање деце, а рестриктивне мере због којих су милиони људи били принуђени да остану у својим домовима могу погоршати злоупотребе, изјавио је данас званичник америчког Стејт дипартмента Џон Ричмонд.


Нова студија коју је данас објавила Међународна правосудна мисија са седиштем у Вашингтону показује да су се случајеви онлајн сексуалног искоришћавања нагло повећали последњих година, у ситуацији када се родитељи слажу да њихова деца постану жртве зарад новца, пренео је АП.


"Чини се да су глобалне рестриктивне мере због пандемије Ковид-19 само појачале ову појаву", рекао је Ричмонд, који се бави америчким напорима у борби против трговине људима.


У већини случајева трговци људима заправо су родитељи или блиски чланови породице деце коју искоришћавају, рекао је Ричмонд и истакао да су тако увођењем рестриктивних мера деца остала са онима који се баве трговином.


Шема веб камерама укључивала је педофиле у Сједињеним Америчким Државама, Канади, Европи и Аустралији који су плаћали помагаче за сексуално злостављање деце, чак и беба у филипинским домовима.