ПОСЛЕ негодовања грађана због пребрзог и преобимног попуштања рестриктивних мера и стручних упозорења да нема места журби, нити ставу да је вирус корона ствар прошлости, у Берлин је стигла и критика Светске лекарске асоцијације.

Статистика оболелих и умрлих од ковида 19 у Немачкој не иде у прилог скидању рампи са рестрикција, напомињу експерти. И сама канцеларка Ангела Меркел упозоравала је да попуштање обруча не сме ићи нагло, да се дистанцирање мора одржати, али су економски закони и потреба за успостављањем нормалног тржишта, изгледа, диктирали темпо попуштања мера.

Баварски лист "Зидојче цајтунг" упозорава, међутим, да су запослени у болницама и старачким домовима у Немачкој "натпросечно погођени вирусом корона". Лист наводи да се, од средине априла, у просеку, сваког дана више од 230 лекара, неговатеља и другог медицинског особља заражавало вирусом корона. У овом тренутку, више од 20.000 запослених у немачком здравству инфицирано је вирусом корона, говоре подаци Института за заразне болести Роберт Кох, што је 11 одсто укупног броја оболелих.

Најмање 894 особа из здравственог сектора морало је бити хоспитализовано, а 60 је преминуло услед вируса корона.